Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zanyar Adami

Stakleni dječak

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Lana Momirski
  • 06/2023.
  • 216 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533620329
  • Cijena: 20.04 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Od ovog će me trenutka crveni šal proganjati, u stalnom strahu da će biti izvučen, da će u mojoj odsutnosti majka završiti ono što je počela. Plamen u njezinim očima onaj je slomljene svijeće, treperav, ali i najmanji ga dašak vjetra može ugasiti. Štitit ću svjetlost, spriječiti vjetrove, stati mraku na put. Bit ću joj masaža srca, umjetno disanje, respirator. Nadzirat ću njezine odlaske u kupaonicu, upamtiti obrasce, brojati minute i sekunde. Vježbati otvaranje vrata nožem i rasplitanje čvrstih čvorova na šalu kad budem sam kući.

Gubim ostatak svog djetinjstva.


Roman "Stakleni dječak" Zanyara Adamija potresna je priča o prvih jedanaest godina života kurdskog dječaka koji je prisiljen iz Irana pobjeći u Irak s bakom i djedom dok mu roditelji sudjeluju u revoluciji. Nedugo zatim ga, nakon niza bombardiranja koja pogađaju irački Kurdistan, samog ukrcavaju na avion za Švedsku, gdje završava u udomiteljskoj obitelji i svakog se dana nada ponovnom ujedinjenju s roditeljima i ostatkom obitelji.

Zanyar Adami ispleo je nevjerojatno tešku i emocionalnu priču koja progovara o užasima s kojima se suočavaju djeca iz područja pogođenih ratom, ispričana iz dječje perspektive. Glavni junak dječak je, i pratimo njegovu priču od rođenja pa do njegove dvanaeste godine, kada se napokon uspije skrasiti u Švedskoj. U tom periodu proživljava spektar emocija koji bi nekome, kako autor kaže, „dostajao za cijeli život“.

Ovo je prvo književno djelo Zanyara Adamija, koji se već proslavio kao redatelj, a kritika je vrlo pozitivno ocijenila i njegov ulazak u književnost.


Srcedrapajuće i prekrasno!
Adelina

Tekst pun gotovo filmskih epizoda nevjerojatne dubine. Nadamo se da će ova priča doprijeti do što više čitatelja i ukazati im na nasilje i snagu te cio jedan svijet koji se nalaze u svakom ljudskom biću.
Dagens Nyheter

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –