Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Saša Filipenko

Bivši sin

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Ulla Antolos
  • 06/2023.
  • 200 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533620350
  • Cijena: 18.05 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Bivši sin" Saše Filipenka, jednog od najvažnijih suvremenih bjeloruskih autora, donosi priču o mladom i perspektivnom učeniku glazbene škole koji nastrada u stampedu u stanici metroa. Sljedećih deset godina provodi u medicinskoj komi, a za to ga vrijeme svi napuštaju i zaboravljaju – jedina koja ga nastavlja posjećivati i brinuti se za njega je njegova baka. Čuvši vijest o bakinoj smrti, Francisk se budi iz kome te pokušava zauzeti novo mjesto u obitelji i društvu. I premda su se obitelj i društvo stubokom promijenili, koliko se toga zaista promijenilo u Bjelorusiji? I kako se pomiriti s time?

Satiričnim odmakom i jasnom, vještom političkom kritikom, Filipenko ukazuje na opću stagnaciju bjeloruskog sociopolitičkog ozračja i kako ono erodirajuće djeluje na sve pore privatnog života stanovnika. "Bivši sin" smatra se, uz roman "Crveni križ" (prev. Kristijan Poklečki, Edicije Božičević, 2021.), najbitnijim autorovim djelom, koje ga je svrstalo uz bok najvećim suvremenim autorima na ruskom jeziku te mu omogućilo prijevode na više od desetak svjetskih jezika.


"Bivši sin" dokaz je da je Filipenko jedan od najuzbudljivijih pisaca na ruskom jeziku našeg vremena.
Meike Schnitzler, Brigitte

Unatoč njegovoj kratkoći i bjeloruskom stilu, u rukama držite veliki ruski roman – možda onaj koji književnost čeka već godinama.
Mikhail Idov, GQ Russia

Filipenko opisuje bunt naroda protiv diktatora Lukašenka očaravajućim humorom, punim dosjetljivosti, ali i tuge.
Lerke von Saalfeld, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Saša Filipenko, rođen 1984. godine u Minsku, bjeloruski je autor koji piše na ruskom jeziku. Nakon što je prekinuo studij glazbe, upisao je književnost na Sveučilištu u Sankt Petersburgu. Radi kao novinar, scenarist i autor satiričnog TV showa na ruskoj televiziji. Objavio je četiri nagrađivana romana i preveden je na desetak svjetskih jezika.  Smatra se jednim od najvažnijih suvremenih bjeloruskih autora.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –