Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Roberto Bolano

Udaljena zvijezda

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Ela Varošanec Krsnik
  • 02/2023.
  • 144 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533620282
  • Cijena: 18.05 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Na vratima sportske dvorane u kojoj smo noću spavali na podu, nekoliko čuvara prekinulo je čavrljanje i gledalo u nebo. Svi zatvorenici stajali su i gledali u nebo, ostavili su se svojih partija šaha, mudrovanja o tome što nas čeka, povjerljivih razgovora. Ludi Norberto, ovješen za ogradu poput majmuna, smijao se i govorio da se Drugi svjetski rat vratio na ovaj svijet, pogriješili su, govorio je, ovi koji su spominjali Treći svjetski rat, to je tek Drugi koji se vraća, vraća, vraća. Upravo je nas Čileance, kojeg li sretnog naroda, dopala čast primiti ga, poželjeti mu dobrodošlicu.

(Anti)junak "Udaljene zvijezde" zapravo nije pripovjedač, Bolañovim čitateljima već poznati Arturo Belano, najsličniji autoru od svih njegovih pripovjedača, nego Alberto Ruiz-Tagle, zloglasni Carlos Wieder, pjesnik, multimedijalni umjetnik, otmičar i ubojica, prema kojemu pripovjedač osjeća divljenje i zazor, strah i gađenje. Nakon što se njihov kolega s pjesničkih radionica i susreta razotkrije kao pilot i časnik krvavog režima, njegov mračni trag pripovjedač će pronalaziti posvuda, i neće se moći riješiti sjene karizmatičnog i ludog Wiedera gotovo cijelog svog života. 

U tipičnoj bolanjovskoj maniri, u ovom se romanu istovremeno daje sjajan opis ličnosti kakve isplivavaju na površinu za diktatorskih režima i satirizira se status umjetnosti pred krhkošću nečega kao što je ljudski život. U jednom od svojih najboljih kratkih romana, Bolaño majstorski opisuje jezivost autokratskih režima te njihovih podanika i pronositelja. Prava književna poslastica za sve ljubitelje autorova djela. 

Mnogi čileanski autori pisali su o krvavim godinama Pinochetova režima, o otmicama i umorstvima, ali nitko o tome nije pisao tako veličanstveno i tako mračno kao Roberto Bolaño. - Richard Eder, The New York Times

Roberto Bolaño (Santiago, Čile, 1953. – Barcelona, Španjolska, 2003.) jedan je od najznačajnijih autora španjolskog govornog područja. Dobar dio njegova opusa objavljen je tek posmrtno, ali slavu je doživio već za života, nakon objavljivanja romana „Divlji detektivi“ 1998. godine, za koji je nagrađen najprestižnijim priznanjem za prozu na španjolskom jeziku, Nagradom Rómulo Gallegos. Uz dva najznačajnija djela, romane „Divlji detektivi“ i „2666“, napisao je niz zbirki poezije, kratkih priča te novela i kraćih romana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –