Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jose Luis Peixoto

Ne danas

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Josip Ivanović
  • 02/2023.
  • 144 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533620190
  • Cijena: 18.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ako nitko nema ništa protiv malo iskrenosti, za promjenu, umoran sam od ovog tipa koji potpisuje moje tekstove, koji će potpisati i ovaj tekst, i koji ima obraza za to da stavi svoju fotografiju iznad svog potpisa, kao da iz same slike njegova lica, njegova izraza, nije jasno da on nikad ne bi mogao biti autor tekstova koji mu se pripisuju. Jasno je da je nekom liku s tolikom količinom piercinga posve nemoguć pothvat napisati ma i jedan pristojan redak. Vjerujem da tu tvrdnju nije potrebno posebno obrazlagati. (iz priče Ghostwriter)

Što učiniti kada vam otac oporučno ostavi putnički avion? Kako se nositi s time da vam u svakoj važnoj životnoj situaciji odjednom počnu ispadati zubi? Koji je jedini prihvatljivi način komunikacije s najboljom kirgistanskom pjesnikinjom? Tko je izmislio :-) i :-(? Tko uistinu piše knjige poznatih autora? Odgovore na ta pitanja daje nam autor (ako to uistinu jesu njegove riječi) ove knjige, koristeći ironiju i humor kao ključne sastojke ove neobične zbirke kratkih priča.

Ne danas“ duhovita je i zabavna zbirka priča Joséa Luísa Peixota, u kojoj se na autoru specifičan način prikazuje presjek generacije mladih Portugalaca koji su odrastali u osamdesetim i devedesetim godinama. Tko god je čitao autora ranije, zna otprilike što može očekivati i u ovim tekstovima – kvalitetan stil, sjajno poznavanje povijesti književnosti, koje nikad ne nameće niti pokušava ispasti pametan, već sve te sastojke sjajno spaja u kraće forme velike snage i duhovitosti. 

„Peixoto posjeduje izvanrednu moć zapažanja, koja se ogleda u njegovu jeziku i u načinu na koji predstavlja prizore riječima.“ – Times Literary Supplement

José Luís Peixoto (1974., Galveias, Portugal) jedan je od najcjenjenijih portugalskih pisaca mlađe generacije. Nakon što je 2001. dobio Nagradu José Saramago za roman "Nijedan pogled" (VBZ, 2004), osnovana je nagrada za mlade autore koja nosi njegovo ime. Za roman "Cemitério de Pianos" dobiva Nagradu Cálamo Otra Mirada, za najbolju stranu knjiga objavljenu u Španjolskoj. Preveden je na više od dvadeset jezika. "Knjiga" (Edicije Božičević, 2016) je doživjela 9 izdanja u Portugalu od objavljivanja 2010. godine, te stekla autoru glas jednoga od najzanimljivijih i najčitanijih suvremenih portugalskih, a i svjetskih autora. 2016. godine s romanom “Galveias” (Edicije Božičević, 2017) osvaja nagradu Oceanos (koju mnogi nazivaju “Bookerom za portugalski jezik”) za najbolju knjigu objavljenu na portugalskom jeziku. Objavio je putopis po Sjevernoj Koreji, “Unutar tajne“ (Edicije Božičević, 2020). Njegove pjesme i proza nalaze se u desecima antologija objavljenih na nizu jezika. Također piše kazališne predstave, a bio je i tekstopisac na zajedničkom albumu s bendom Moonspell. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –