Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karin Fossum

Ne osvrći se

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 03/2023.
  • 296 str., meki uvez
  • ISBN 9789533620336
  • Cijena: 18.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U podnožju planinskog lanca Kollen nalazi se maleno, idilično mjestašce u kojem svi dobro poznaju jedni druge, a djeca se bezbrižno igraju na ulicama. Ali sav taj spokoj zauvijek je narušen kada se na obali jezerca pronađe tijelo tinejdžerke. Pametna i draga djevojka koju su svi voljeli pronađena je mrtva. Inspektor Sejer morat će zadobiti povjerenje stanovnika i prodrijeti duboko u tajne njihovih zamršenih međusobnih odnosa kako bi rekonstruirao događaje i pronašao ubojicu. Jer ispod idilične površine, gotovo svatko krije neku mračnu tajnu…


Djelo "Ne osvrći se" Karin Fossum drugi je roman iz popularne i nagrađivane serije o inspektoru Konradu Sejeru i policajcu Jacobu Skarreu. Iako se nominalno radi o klasičnoj kriminalističkoj priči, kritički cijenjen roman Karin Fossum donosi, kao i ostatak njezina opusa, vrhunski razrađene psihološke profile stanovnika malog mjesta, kao i vješte opise raspadanja strukture nakon "događaja", koji ne mora biti, iako u ovom slučaju jest, ubojstvo, nego bilo što što će narušiti dinamiku zajednice.

Za roman "Ne osvrći se" Karin Fossum dobila je Nagradu Riverton - najvažniju norvešku nagradu za krimiće i Nagradu Glassnøkkelen, koja se dodjeljuje za skandinavski krimić godine, te je prema romanu snimljen i film. Uz navedena priznanja u Skandinaviji, Karin Fossum je za svoj rad primila i nagradu Los Angeles Timesa za najbolji roman te prestižnu Nagradu Golden Dagger, koju dodjeljuje Crime Writers' Association.


Kritički cijenjeni romani Karin Fossum o inspektoru Sejeru majstorski su strukturirani, psihološki uvjerljivi i nećete ih moći ispustiti iz ruku. Prikazuju svijet koji nas istovremeno duboko uznemiruje i toliko nam je zastrašujuće blizak.
The New York Times

Karin Fossum (Sandefjord, Norveška, 1954.) jedna je od najcjenjenijih svjetskih autorica krimića. S dvadeset godina objavila je zbirku poezije "Kanske i morgen", za koju je iste godine dobila nagradu Tarjei Vesaas za debitante. Neko je vrijeme radila u bolnicama, lječilištima i centrima za odvikavanje od droge. Nakon toga seli u okolicu Osla i započinje vrlo uspješnu književnu karijeru, obilježenu serijalom o inspektoru Konradu Sejeru, koji joj je priskrbio epitet „norveške kraljice krimića“.

Njezina djela prevedena su na tridesetak jezika, a za knjige iz serije o karizmatičnom inspektoru Sejeru i njegovom pomoćniku Skarreu nagrađena je nizom književnih nagrada u Norveškoj, a i izvan nje, iz kojih se mogu izdvojiti Brageprisen (2000. za roman “Elskede Poona”), jedna od najprestižnijih norveških nagrada za beletristiku, Rivertonprisen (1996. za roman “Ne osvrći se”), nagrada za najbolji norveški krimić, gdje se našla u društvu Joa Nesbøa, Frodea Gryttena, i Kjella Ole Dahla, Glassnøkkelen nagrada za najbolji skandinavski krimić (za “Ne osvrći se”) te nagrade Silver Dagger za “Elskede Poona” i Los Angeles Times Award za istu knjigu. Zasad je ekranizirano šest romana o inspektoru Sejeru.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –