Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karin Fossum

Evino oko

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 01/2021.
  • 288 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533620084
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Mlada slikarica Eva Magnus i njezina kći Emma jednog poslijepodneva u šetnji uz rijeku u malom i mirnom gradiću u Norveškoj spaze u vodi leš. Eva kaže kćeri da je pričeka vani dok ona iz govornice nazove policiju, ali kad se nađe u govornici, broj koji okreće nije onaj policijske postaje. Uskoro doznajemo da se mrtvac, Egil, već šest mjeseci vodi kao nestala osoba i da je ubijen na osobito brutalan i okrutan način. S obzirom na to da je tijelo pola godine provelo u vodi, policija nema puno tragova na koje se može osloniti, ali inspektora Sejera kopka činjenica da je nekoliko dana prije Egilova nestanka ubijena mlada žena i da njezino ubojstvo nikad nije razriješeno te se pita nisu li dva slučaja možda povezana. Dok inspektor pokušava rasvijetliti slučaj, Eva Magnus prima tajanstven telefonski poziv koji u potpunosti mijenja njen život.

"Evino oko" prvi je roman iz serije o svjetski poznatom inspektoru Konradu Sejeru.

"Čak i ako Evino oko čitate nakon ostalih knjiga o inspektoru Sejeru, knjiga zaista ima puno toga ponuditi. Roman istovremeno služi kao uvod za inspektora Sejera i njegov tim ali funkcionira i kao odličan kriminalistički roman koji se manje oslanja na forenzičke uvide i krvoproliće, a više na dubok i jasan uvid u sam čin umorstva i njegove razarajuće posljedice. U romanu se također može iščitati poruka koju Fossum šalje u svim svojim djelima: čak i kad se slučaj razriješi, pobjednika nema. Toplo preporučujem svim zaljubljenicima u skandinavski krimić, ali i onima koji vole dobre romane o istrazi s kvalitetnim i dubokim psihološkim uvidima." - Jeremy Megraw, Crime Fiction Lover

Karin Fossum (Sandefjord, Norveška, 1954.) jedna je od najcjenjenijih svjetskih autorica krimića. S dvadeset godina objavila je zbirku poezije "Kanske i morgen", za koju je iste godine dobila nagradu Tarjei Vesaas za debitante. Neko je vrijeme radila u bolnicama, lječilištima i centrima za odvikavanje od droge. Nakon toga seli u okolicu Osla i započinje vrlo uspješnu književnu karijeru, obilježenu serijalom o inspektoru Konradu Sejeru, koji joj je priskrbio epitet „norveške kraljice krimića“.

Njezina djela prevedena su na tridesetak jezika, a knjige iz serijala o inspektoru Sejeru nagrađivan su brojnim međunarodnim priznanjima, između kojih se mogu izdvojiti jedna od najprestižnijih norveških nagrada za beletristiku, Brageprisen (2000., za roman Elskede Poona), nagrada Riverton za najbolji norveški krimić 1996., za roman "Se deg ikke tilbake", te nagrade Silver Dagger, za najbolji europski kriminalistički roman i nagrada Los Angeles Timesa za najbolji krimić za roman "Elskede Poona", odmah po njegovom objavljivanju na engleskom jeziku. Za knjigu "Kad vrag drži svijeću" dobila je nagradu Gumshoe, za najbolji europski krimić 2007. godine preveden na engleski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –