Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karin Fossum

Tko se vuka boji

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 09/2017.
  • 267 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537953720
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Roman "Tko se vuka boji", prvi put objavljen 1997. godine, dio je poznatog serijala o inspektoru Konradu Sejeru i njegovom pomoćniku Jacobu Skarreu. Roman prati istragu dva nepovezana zločina – pljačke banke s otmicom i ubojstva starice koja je živjela sama u kolibi u šumi. Uz već poznate protagoniste, inspektora Sejera i policajca Skarrea, u "Tko se vuka boji" čitatelj će naći i nevjerojatni trojac oko kojeg se cijela radnja vrti – debeloga dječaka Kannicka, shizofreničnog mladića Errkija i nesretnog pljačkaša Morgana.

Kao i inače, Karin Fossum ne piše tipičan kriminalistički roman. Tema djela prije svega je otuđenje i niz društvenih patologija koje se polako otkrivaju u naizgled idiličnom tkivu norveške provincije i predgrađa. Tema alijenacije i odbacivanja pojedinca iz društva prepliće se sa "slučajnošću zločina", odnosno idejom da se zločin može dogoditi bilo kad i bilo kome. Naslov upućuje na staru norvešku izreku, „tko se vuka boji, neka ne ide u šumu“, poigravajući se s uobičajenim aktantskim figurama i izmjenjujući ih kroz tijek romana.

Iz pera Karin Fossum izašlo je još jedno kriminalističko djelo, koje će čitateljima biti zanimljivo i zbog novog obrata u životu Konrada Sejera i razrade odnosa između strogog šefa i mladog policajca, kao i zbog nevjerojatno vještih opisa psihoze jednog od likova.

Karin Fossum (Sandefjord, Norveška, 1954.) jedna je od najcjenjenijih svjetskih autorica krimića. S dvadeset godina objavila je zbirku poezije "Kanske i morgen", za koju je iste godine dobila nagradu Tarjei Vesaas za debitante. Neko je vrijeme radila u bolnicama, lječilištima i centrima za odvikavanje od droge. Nakon toga seli u okolicu Osla i započinje vrlo uspješnu književnu karijeru, obilježenu serijalom o inspektoru Konradu Sejeru, koji joj je priskrbio epitet „norveške kraljice krimića“.

Njezina djela prevedena su na tridesetak jezika, a knjige iz serijala o inspektoru Sejeru nagrađivan su brojnim međunarodnim priznanjima, između kojih se mogu izdvojiti jedna od najprestižnijih norveških nagrada za beletristiku, Brageprisen (2000., za roman Elskede Poona), nagrada Riverton za najbolji norveški krimić 1996., za roman "Se deg ikke tilbake", te nagrade Silver Dagger, za najbolji europski kriminalistički roman i nagrada Los Angeles Timesa za najbolji krimić za roman "Elskede Poona", odmah po njegovom objavljivanju na engleskom jeziku. Za knjigu "Kad vrag drži svijeću" dobila je nagradu Gumshoe, za najbolji europski krimić 2007. godine preveden na engleski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –