Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Charles Williams

Silazak u pakao

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Petra Mrduljaš
  • 12/2021.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789533620381
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U engleskom mjestašcu Bojnom Brdu nedaleko od Londona kazališna družina priprema postavljanje predstave lokalnog pjesnika Petera Stanhopea. Među mladim glumcima nalazi se i Pauline Anstruther, koju je stric poslao u provinciju da se brine o staroj baki. Pauline se već duže vrijeme ukazuje lik neobično nalik njoj samoj, reklo bi se njezina dvojnica. S pojavom tog sablasnog elementa u romanu, čitatelj će sve više uranjati u svijet koji razbija idiličnost engleskog sela i budi jezu. Ispod Bojnog Brda u nekoliko je slojeva pokopana povijest užasa, boli, zagušenih ideala i želja, od na lomaču bačenog isusovca, do građevinskog radnika samoubojice. Dok će se ti slojevi polako otkapati, u prvi plan dolazit će odnos između Stanhopea i Pauline. Stanhope će, ostvarujući u vlastitom životu izvornu Kristovu ideju, tjeskobnoj Pauline ponuditi da preuzme na sebe njezinu patnju i olakša joj nošenje križa. Time Williams u ovome romanu oprimjeruje ideju zamjeniteljske ljubavi koju je općenito razvijao u svojoj teologiji romantične ljubavi. 

Mračna pak strana priče, koja ne može izostati ni u jednom Williamsovu romanu, kao što ne može niti u životu, bit će ostvarena kroz opsesije vojnog povjesničara Lawrencea Wentwortha, s jedne strane tašto zaokupljena svojom znanošću, s druge opsjednuta mladom Adelom Hunt. Ne bi li ostvario svoje opsesije, Wentworth će započeti silazak u pakao. 

Objavljen 1937., "Silazak u pakao" jedan je od najpoznatijih, ali svakako i stilski najzahtjevnijih Williamsovih romana, koji će pozornog čitatelja nagraditi nezaboravnim književnim užitkom, a možda i ponečim drugim.

Charles Williams (1886. – 1945.) engleski pjesnik, romanopisac, dramatičar, teolog i literarni kritičar danas je možda najpoznatiji kao “treći” član slavnih oksfordskih “Inklingsa”, Tolkienov i Lewisov kolega i prijatelj. U kraćem je razdoblju Williams predavao i englesku književnost na Oxfordu. Iako je ostavio zapažen trag u brojnim žanrovima i na brojnim poljima, najviše će ostati upamćen kao autor sedam romana koje je T. S. Eliot, njihov poklonik, prozvao nadnaravnim trilerima.

Njihova je posebnost, u odnosu na Tolkienovu i Lewisovu prozu, u tome što se fantastika u tim romanima ostvaruje u realističnom i suvremenom svijetu. Uz “Nebeski boj” (1930.), među tim romanima svakako valja spomenuti i “The Place of the Lion” (Mjesto lava, 1931.) i, možda najpoznatiji, “Descent into Hell” (Silazak u pakao, 1937.) Ti romani i danas se objavljuju u novim izdanjima, za što je najzaslužnije upravo društvo The Charles Williams Society.

Williams je bio predani član engleske crkve. Okušao se i na teološkom području, posebice razmatrajući teologiju romantične ljubavi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –