Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Charles Williams

Nebeski boj

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Željka Mihaljević
  • 11/2020.
  • 264 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533620022
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Nebeski boj", često okarakterizirano kao metafizički triler, djelo je koje otvara seriju romana kršćanske fantastike Charlesa Williamsa. Truplo otkriveno u prostorijama londonske izdavačke kuće u prvim prizorima romana radnju će neosporno smjestiti u autorovu suvremenost. No trag će inspektora Colquhouna ubrzo odvesti prema idiličnom engleskom mjestašcu nedaleko od Londona, Fardlesu ili nekadašnjoj rimskoj Castri Parvulorum, gdje je navodno otkriven drevni Sveti Gral, posuda iz koje je prema predaji Isus pio na posljednjoj večeri sa svojim učenicima. 

Simpatični arhiđakon, prožet nepokolebljivom vjerom, ali i pun razumijevanja prema svemu ljudskom, vojvoda katolik, maleni dječak Adrian, urednik u izdavačkoj kući Mornington samo su neki od likova koji će se u napetom zapletu boriti na strani svjetla. S druge strane bit će umirovljeni izdavač Persimmons, tajanstveni Manasseh i jedan Grk, zastupnici kaosa. U to dopadljivo i zabavno ruho fantastike unesena je upravo nevjerojatna mjera erudicije i književnog jezika nadahnuta klasičnim engleskim izvorima. Naći će se ovdje od Shakespearea, Tennysona i Yeatsa, preko crkvenih otaca i velikana kršćanske duhovnosti poput sv. Ivana od Križa, do Biblije i kršćanske predaje koja, konačno, ima i središnje mjesto u intertekstualnom svijetu ovog, po svemu, kultnog romana.

Charles Williams (1886. – 1945.) engleski pjesnik, romanopisac, dramatičar, teolog i literarni kritičar danas je možda najpoznatiji kao “treći” član slavnih oksfordskih “Inklingsa”, Tolkienov i Lewisov kolega i prijatelj. U kraćem je razdoblju Williams predavao i englesku književnost na Oxfordu. Iako je ostavio zapažen trag u brojnim žanrovima i na brojnim poljima, najviše će ostati upamćen kao autor sedam romana koje je T. S. Eliot, njihov poklonik, prozvao nadnaravnim trilerima. Njihova je posebnost, u odnosu na Tolkienovu i Lewisovu prozu, u tome što se fantastika u tim romanima ostvaruje u realističnom i suvremenom svijetu. Uz “Nebeski boj” (1930.), među tim romanima svakako valja spomenuti i “The Place of the Lion” (Mjesto lava, 1931.) i, možda najpoznatiji, “Descent into Hell” (Silazak u pakao, 1937.) Ti romani i danas se objavljuju u novim izdanjima, za što je najzaslužnije upravo društvo The Charles Williams Society. Williams je bio predani član engleske crkve. Okušao se i na teološkom području, posebice razmatrajući teologiju romantične ljubavi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –