Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Afonso Cruz

Knjige koje su progutale mog oca

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Dean Trdak
  • 08/2023.
  • 92 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533620404
  • Cijena: 20.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sljedećeg dana sjeo sam u fotelju i počeo listati knjigu Fahrenheit 451. Shvatio sam da je riječ o temperaturi na kojoj izgara papir. U knjizi se pripovijeda priča koja se događa u budućnosti u svijetu u kojem su knjige zabranjene i spaljuju se. To je knjiga puna sagorjela papira. U svijetu koji je stvorio Ray Bradbury (autor) vatrogasci ne služe da bi ugasili vatru. Naprotiv, služe da bi je rasplamsali, pale lomače na kojima se spaljuju knjige. Ali u tom svijetu, kao u svakom svijetu koji poštuje samoga sebe, postoje subverzivni ljudi sposobni za iznimne pothvate kako bi sačuvali slobodu mišljenja. Bilo je ondje onih koji su bili spremni izložiti život pogibelji samo zbog zadovoljstva čitanja.

Vivaldo Bonfim zapisničar je u poreznom uredu koji sve svoje radno vrijeme provodi čitajući romane. Jednoga dana, uronjen u knjigu umjesto da radi, izgubi se u tekstu i nestane s ovoga svijeta. Pripovjedač romana, njegov sin Elias, u pokušaju da pronađe svog oca upustit će se u najopasniju od svih avantura, u iščitavanje klasika svjetske književnosti, svijeta prepunog ubojica, nemani, razornih strasti i mnogih drugih opasnosti satkanih od slova.


Kratki roman „Knjige koje su progutale mog oca“ još je jedan u nizu sjajnih romana Afonsa Cruza koji tematiziraju važnost umjetnosti u svakodnevnom životu i neodrživost bilo kakvog sustava koji bi pokušao umjetnost eliminirati. Alegorijski roman o dječaku koji putuje po klasicima svjetske književnosti u potrazi za svojim ocem stavlja maštu u prvi plan i ukazuje na njezinu nepobitnu važnost u razvoju svakog ljudskog bića. A umjetnost je poligon mašte i njezina glavna poticateljica. Nakon ulaska u osnovnoškolske i srednjoškolske lektire i čitanke u Portugalu a i u inozemstvu, između ostalog i s ovim romanom, Afonso Cruz profilirao se u jednog od najvažnijih suvremenih portugalskih pisaca. 


Fantastična knjiga! Entuzijastično putovanje klasicima svjetske književnosti, bogato metaforama; Afonso Cruz tjera nas na razmišljanje o 'banalnim' stvarima koje zapravo itekako utječu na naš život. Prekrasna knjiga, o čitateljima i za čitatelje!
Raquel Mateus, Bertrand

Afonso Cruz jedan je od najvažnijih suvremenih portugalskih autora čija su djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika. Rodio se u portugalskom mjestu Figueira da Foz 1971., a u godinama koje su uslijedile posjetio je više od šezdeset zemalja svijeta. Pohađao je umjetničku školu António Arroio i Fakultet za vizualne umjetnosti u Lisabonu. Dosad je objavio tridesetak književnih djela: između ostalih, triler "A Carne de Deus" (Božje meso, 2008.), borhesovski roman "Enciclopédia da Estória Universal" (Enciklopedija opće povijesti, 2009.) za koji je primio Nagradu Camilo Castelo Branco, potom knjigu za djecu i mlade "Os Livros que Devoraram o Meu Pai" (Knjige koje su proždrle moga oca, 2010.) za koju je dobio Nagradu Maria Rosa Colaço. Nakon toga slijedile su knjige "A Boneca de Kokoschka" (Kokoschkina lutka, 2010.) za koju je nagrađen Nagradom Europske unije za književnost godine 2013. i "A Contradição Humana" (Ljudsko proturječje, 2011.) za koju je dobio nagradu koju zajedno dodjeljuju Portugalsko društvo pisaca i Portugalska radio-televizija. 

Usto je, među ostalim, objavio roman "Jesus Cristo Bebia Cerveja" (Isus Krist je pio pivo, 2012.) koji su časopis Time-Out Lisbon i dnevnik Público proglasili najboljom knjigom te godine, kao i djelo "Para Onde Vão os Guarda-Chuvas" (Kamo idu kišobrani, 2013.), za koje je dobio Nagradu Portugalskog društva pisaca. Za roman "Cvijeće" (Flores, 2015.) dobio je Nagradu Fernando Namora 2016. Čitatelji dnevnika Expresso izabrali su ga kao jednog od 40 najdarovitijih portugalskih umjetnika. Osim kao književnik, ilustrator i redatelj animiranih filmova, Afonso Cruz također djeluje i kao skladatelj blues/roots glazbe za sastav The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –