Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Afonso Cruz

Knjiga godine

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Dean Trdak
  • 03/2017.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953669
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ovo su stranice dnevnika djevojčice koja nosi vrt u glavi, baca riječi golubovima i zna koliko vremena treba da se stvrdne sjenka. Stranice su sačinjene od sjećanja i namijenjene čitateljima svih uzrasta.

"Knjiga godine" ustvari je dnevnik pun razmatranja o danima, mjesecima i godišnjim dobima djevojčice koja se najviše od svega boji Instituta za normalne ljude. Jednostavnim jezikom i crno-bijelim ilustracijama autor uspijeva nevjerojatnom lakoćom stvoriti svijet u čijoj neobičnosti će uživati djeca, ali i odrasli, dok prolaze kroz tekst koji neodoljivo podsjeća na jednostavnost i dubinu Maloga princa. "Knjiga godine" ilustrirana je knjiga za djecu, odrasle, ali je također i knjiga aforizama, koja nudi vrlo neobičnu perspektivu za promatranje vrlo običnih stvari.

Nagrađivani portugalski autor Afonso Cruz ovom knjigom dokazuje da ga s razlogom smatraju jednim od najzanimljivijih pisaca nove generacije, koji svojim animiranim filmovima, glazbom, ilustracijama i prozom nudi specifičan, jedinstven i originalan svemir, kako u portugalskoj, tako i u svjetskoj suvremenoj umjetnosti. "Knjiga godine" odličan je primjer njegova jedinstvenog stila, u kojem se miješaju nadrealistički postupci, sjajna minimalistička ilustracija, i jednostavnost a u Portugalu je prepoznata tako što je gotovo odmah po objavljivanju uvrštena u lektiru za više razrede osnovnih škola.

Iz kritike:

Odlična knjiga, koju ćete pročitati za pola sata, i čija je najveća vrijednost upravo u tome što u tako malo toga sadrži toliko mnogo. Afonso Cruz je nesumnjivo pisac kojega valja pozorno pratiti. - Estante de Livros

O ovoj ćete knjizi razmišljati još dugo nakon što je pročitate. Predivan tekst i krasne ilustracije omogućavaju da se knjigu čita vrlo lako i s užitkom. Izgubit ćete se u nevinosti ovih dnevničkih zapisa i poželjeti vratiti se u nevinost vlastitoga djetinjstva. - Maria Felgueiras, Goodreads

Ilustrirani bijeg od stvarnosti u sreću. - Carlos Eugénio Augusto, Rua de Baixo

Afonso Cruz (1971., Figueira da Foz, Portugal) jedan je od najistaknutijih suvremenih portugalskih autora. Uz pisanje, bavi se i režijom, animacijom, ilustracijom i glazbom (aktivni je član benda The Soaked Lamb). Prvi roman objavio je 2008. godine (A Carne de Deus – Aventuras de Conrado Fortes e Lola Benites), a odmah zatim i "Enciclopédia da Estória Universal" (2009.), s kojim je osvojio Grande Prémio de Conto Camilo Castelo Branco. U posljednjih devet godina objavio je preko 25 romana, zbirki priča i knjiga za djecu. 2012. godine osvojio je Nagradu Europske Unije za književnost s romanom "Kokoschkina lutka" (Naklada Ljevak, 2015.), a iste godine njegov roman "Jesus Cristo Bebia Cerveja" osvaja i Nagradu za najbolju domaću knjigu po izboru publike. 2014. godine za roman "Para onde Vão as Guarda-chuvas" osvaja Nagradu za najbolju knjigu proze Portugalskog društva pisaca. Njegova "Knjiga godine" (Edicije Božičević, 2017.) odmah je po objavljivanju uvrštena u lektiru za više razrede osnovnih škola.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –