Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Afonso Cruz

Knjiga godine

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Dean Trdak
  • 03/2017.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953669
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ovo su stranice dnevnika djevojčice koja nosi vrt u glavi, baca riječi golubovima i zna koliko vremena treba da se stvrdne sjenka. Stranice su sačinjene od sjećanja i namijenjene čitateljima svih uzrasta.

"Knjiga godine" ustvari je dnevnik pun razmatranja o danima, mjesecima i godišnjim dobima djevojčice koja se najviše od svega boji Instituta za normalne ljude. Jednostavnim jezikom i crno-bijelim ilustracijama autor uspijeva nevjerojatnom lakoćom stvoriti svijet u čijoj neobičnosti će uživati djeca, ali i odrasli, dok prolaze kroz tekst koji neodoljivo podsjeća na jednostavnost i dubinu Maloga princa. "Knjiga godine" ilustrirana je knjiga za djecu, odrasle, ali je također i knjiga aforizama, koja nudi vrlo neobičnu perspektivu za promatranje vrlo običnih stvari.

Nagrađivani portugalski autor Afonso Cruz ovom knjigom dokazuje da ga s razlogom smatraju jednim od najzanimljivijih pisaca nove generacije, koji svojim animiranim filmovima, glazbom, ilustracijama i prozom nudi specifičan, jedinstven i originalan svemir, kako u portugalskoj, tako i u svjetskoj suvremenoj umjetnosti. "Knjiga godine" odličan je primjer njegova jedinstvenog stila, u kojem se miješaju nadrealistički postupci, sjajna minimalistička ilustracija, i jednostavnost a u Portugalu je prepoznata tako što je gotovo odmah po objavljivanju uvrštena u lektiru za više razrede osnovnih škola.

Iz kritike:

Odlična knjiga, koju ćete pročitati za pola sata, i čija je najveća vrijednost upravo u tome što u tako malo toga sadrži toliko mnogo. Afonso Cruz je nesumnjivo pisac kojega valja pozorno pratiti. - Estante de Livros

O ovoj ćete knjizi razmišljati još dugo nakon što je pročitate. Predivan tekst i krasne ilustracije omogućavaju da se knjigu čita vrlo lako i s užitkom. Izgubit ćete se u nevinosti ovih dnevničkih zapisa i poželjeti vratiti se u nevinost vlastitoga djetinjstva. - Maria Felgueiras, Goodreads

Ilustrirani bijeg od stvarnosti u sreću. - Carlos Eugénio Augusto, Rua de Baixo

Afonso Cruz (1971., Figueira da Foz, Portugal) jedan je od najistaknutijih suvremenih portugalskih autora. Uz pisanje, bavi se i režijom, animacijom, ilustracijom i glazbom (aktivni je član benda The Soaked Lamb). Prvi roman objavio je 2008. godine (A Carne de Deus – Aventuras de Conrado Fortes e Lola Benites), a odmah zatim i "Enciclopédia da Estória Universal" (2009.), s kojim je osvojio Grande Prémio de Conto Camilo Castelo Branco. U posljednjih devet godina objavio je preko 25 romana, zbirki priča i knjiga za djecu.

2012. godine osvojio je Nagradu Europske Unije za književnost s romanom "Kokoschkina lutka" (Naklada Ljevak, 2015.), a iste godine njegov roman "Jesus Cristo Bebia Cerveja" osvaja i Nagradu za najbolju domaću knjigu po izboru publike. 2014. godine za roman "Para onde Vão as Guarda-chuvas" osvaja Nagradu za najbolju knjigu proze Portugalskog društva pisaca. Za roman "Cvijeće" (Flores, 2015.) autor je dobio Nagradu Fernando Namora 2016. Njegova "Knjiga godine" (Edicije Božičević, 2017.) odmah je po objavljivanju uvrštena u lektiru za više razrede osnovnih škola.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –