Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jose Luis Peixoto

Galveias

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Elena Pančevski, Josip Ivanović
  • 02/2017.
  • 272 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953645
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Mir i rutinu maloga portugalskog sela u pokrajini Alentejo narušava neopisiv događaj, tajna koja će mjesecima, ili cijeli jedan roman, pratiti živopisne stanovnike toga mjestašca, čije će se životne priče otvoriti pred čitateljem otkrivajući ih do srži. Roman "Galveias" Joséa Luísa Peixota je veliki roman o selu, brutalno iskren prikaz života malih ljudi i svjedočanstvo vrlo specifičnoga trenutka u vremenu cijele jedne generacije.

Kratko priopćenje žirija za dodjelu nagrade Oceanos 2016. za najbolji roman objavljen na portugalskom jeziku:

„Galveias, roman koji je dobio naslov prema Peixotovu rodnom mjestu, u pokrajini Alentejo, dubinsko je uranjanje u Portugal i u život na selu, njegova priča niže likove tipične za taj arhaični svemir u osvit događaja (pada meteorita u Galveias) koji, simbolički, ima kozmičko značenje za zajednicu koja nestaje uslijed seoskoga nasilja, odseljavanja, melankolije i sukoba s modernitetom.“

José Luís Peixoto (1974., Galveias, Portugal) jedan je od najcjenjenijih portugalskih pisaca mlađe generacije. Nakon što je 2001. dobio Nagradu José Saramago za roman "Nijedan pogled" (VBZ, 2004), osnovana je nagrada za mlade autore koja nosi njegovo ime. Za roman "Cemitério de Pianos" dobiva Nagradu Cálamo Otra Mirada, za najbolju stranu knjiga objavljenu u Španjolskoj. Preveden je na više od dvadeset jezika. "Knjiga" (Edicije Božičević, 2016) je doživjela 9 izdanja u Portugalu od objavljivanja 2010. godine, te stekla autoru glas jednoga od najzanimljivijih i najčitanijih suvremenih portugalskih, a i svjetskih autora. 2016. godine s romanom “Galveias” (Edicije Božičević, 2017) osvaja nagradu Oceanos (koju mnogi nazivaju “Bookerom za portugalski jezik”) za najbolju knjigu objavljenu na portugalskom jeziku. Objavio je putopis po Sjevernoj Koreji, “Unutar tajne“ (Edicije Božičević, 2020). Njegove pjesme i proza nalaze se u desecima antologija objavljenih na nizu jezika. Također piše kazališne predstave, a bio je i tekstopisac na zajedničkom albumu s bendom Moonspell. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –