Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Roberto Bolano

Čileanski nokturno

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Željka Somun
  • 09/2008.
  • 106 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531743303
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Sebastián Urrutia Lacroix, svećenik i ugledni književni kritičar, član Opusa Dei i osrednji pjesnik, tijekom samo jedne noći u snažnoj vrućici proživljava najvažnije trenutke svoga života, uvjeren da će uskoro umrijeti.

U romanu se tako nižu čudesni likovi - pisac i časnik Ernst Jünger i gvatemalski slikar koji se izgladnjuje do smrti u Parizu 1943. godine; general Pinochet kojem Urrutia Lacroix daje satove iz marksizma; Farewell najznačajniji čileanski književni kritičar; opisane su privatne zabave tajanstvene žene u čijoj se golemoj kući u predgrađu, dok je na ulicama Santiaga na snazi policijski sat uz privid normalnog života, okupljaju najplodniji čileanski književnici a istodobno se u podrumu, kamo gostima nije dopušteno silaziti, događaju mučenja nalik na prizore iz kakva filma strave.

Roman koji oduzima dah svojom ubojitom lapidarnošću i cjelovitom spoznajom ljudske opstojnosti u prevratničkim vremenima. 

***

 Roberto Bolano rodio se 1953. u Santiagu, u Čileu. Kritika ga smatra najvažnijim novelistom Južne Amerike naraštaja 1950-tih, ali on je sebe smatrao pjesnikom. Njegova se obitelj seljakala od grada do grada, da bi se 1968. skrasili u Ciudad de Mexicu. U dobi od šesnaest godina napustio je školu - bio je disleksičan i nije se uklapao. Radio je razne fizičke poslove i mnogo čitao. Godine 1973. vratio se u Čile da «pomogne revoluciji», pridruživši se Allendeovom pokretu.

Nakon Pinochetovog puča bio je uhićen i zatvoren, ali su ga iz zatvora spasila dvojica negdašnjih školskih kolega koji su bili zatvorski čuvari. Zastavši neko vrijeme u El Salvadoru, vratio se u Meksiko, ali je njegovo lutanje završeno tek 1977. kada se preselio u Španjolsku. Skrasio se u mjestašcu nadomak Barcelone i oženio. Radio je kao perač posuđa i smetlar, ali je i pisao. Nakon što mu se 1990. rodio sin, «odlučio je da je odgovoran za budućnost svoje obitelji i da će biti bolje bude li za život zarađivao pisanjem proze».
Tako je počeo objavljivati i u samo jednom desetljeću napisao je deset romana, tri zbirke pripovjedaka i svezak poezije. Dobio je sve najuglednije književne nagrade na španjolskom govornom području i postao najomiljeniji pisac književnika i publike njegova ukusa. Bolano je čudesan pripovjedač u najboljoj Borgesovoj tradiciji. Vratio je dostojanstvo latinoameričkoj književnosti izvukavši je iz gliba klišeja magičnog realizma. Umro je 2003. u Barceloni čekajući u bolnici presađivanje jetre.

"Čileanski nokturno" prvi je prijevod nekog Bolanovog djela na hrvatski jezik.

Roberto Bolaño (Santiago, Čile, 1953. – Blanes, Španjolska, 2003.), pjesnik i prozaik. Osim u rodnom Čileu, živio je u El Salvadoru, Meksiku i Francuskoj, a naposljetku se skrasio u Španjolskoj, gdje je napisao većinu svojih proznih djela. Za roman "Divlji detektivi" 1999. jednoglasno mu je dodijeljena nagrada Rómulo Gallegos, najveće spanoameričko književno priznanje koje se daje za najbolji roman na španjolskom objavljen prethodne dvije godine, a 2008. postumno je dobio National Book Critics Circle Award for Fiction za roman "2666.".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –