Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 22.01.2021.

Umrla je istaknuta hrvatska prevoditeljica i književnica Truda Stamać

Truda Stamać, foto: Mira Muhoberac / HRT

Vrijeme srca Bachmann Ingeborg, Celan Paul

U petak, 22. siječnja 2021. u 79. godini preminula je Truda Stamać, istaknuta hrvatska prevoditeljica i književnica. Rođena je u Petrovaradinu, 25. svibnja 1942., a 1968. diplomirala je komparativnu književnost i germanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je dugogodišnja članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca, cijenjena i višestruko nagrađivana prevoditeljica s njemačkog jezika, književnica i urednica. Radila je i u Ministarstvu kulture te kao savjetnica za kulturu hrvatskoga veleposlanstva u Beču.

Truda Stamać za svoje je prijevode dobila niz nagrada, između ostalih i Počasni križ za znanost i umjetnost predsjednika Republike Austrije. Osvojila i Kiklopa 2013. za prijevod godine, za knjigu Ibgeborg Bachmann, Paul Clean "Vrijeme srca" dopisivanje uz pisma što su ih razmijenili Paul Clean i Max Frisch te Ingeborg Bachmanann i Gisele Clean-Lestrange. Godine 2004. dobila je nagradu “Iso Velikanović” za vrsnoću prijevoda, a 2018. dobila je i Nagradu Josip Tabak za životno djelo.
 

Uredila je više antologija i prevela mnogobrojne knjige, između ostalih i djela Thomasa Bernharda, Paula Celana, Rainera Maria Rilkea, Ingeborg Bachmann, Güntera Grassa, Hermanna Hessea, Georga Büchnera, Bertolta Brechta, G.E. Lessinga, Waltera Benjamina i Hansa Künga. Istodobno, što i nije uobičajeno, Truda Stamać bila je i visoko kompetentna stručnjakinja za pjesništvo na njemačkom jeziku, ali i za kulturni prostor i okolnosti u kojima to pjesništvo nastaje.

Kao spisateljica objavila je i zbirke kratkih priča "Kapi" (1988) i "Adame, gdje si?" (2014) te roman "Pasji život: godinu dana sa Stašom" (2003).


Fotografija: (c) Mira Muhoberac / HRT

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –