Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.06.2014.

Umro Boško Zatezalo, osnivač i suvlasnik V.B.Z.-a

U Zagrebu je u četvrtak 26. lipnja 2014. iznenada umro Boško Zatezalo, osnivač, direktor i suvlasnik V.B.Z.-a, jedne od najvećih nakladničko-knjižarskih tvrtki u Hrvatskoj.

Boško Zatezalo dugi je niz godina bio prisutan na hrvatskoj nakladničkoj sceni, i jedan je od onih koji je dobro poznavao knjižni sektor i prije hrvatske samostalnosti, pa je to svoje iskustvo bavljenja knjigom koristio i kada je 1991. godine osnovao V.B.Z., tvrtku koja je s vremenom postala jednim od najpoznatijih domaćih izdavačkih brendova, objavljujući širok spektar knjiga, od najpoznatijih svjetskih uspješnica i autora (poput Paula Coelhoa) pa do izdanja poznatih ali i manje poznatih domaćih i stranih autora.

Paralelno s izdavaštvom Boško Zatezalo je V.B.Z. gradio i kao uvoznika strane knjige (npr. Taschen), malo po malo širila se i mreža V.B.Z.-ovih knjižara po čitavoj Hrvatskoj, a V.B.Z. je osnovao i svoje tvrtke u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Tvrka je cijelo vrijeme bila prisutna na važnim domaćim i svjetskim sajmovima knjige, a i sama se uključivala u organiziranje sajmova kao što je npr. riječki sajam knjige i festival autora "Vrisak".

V.B.Z. je pokrenuo i vlastitu književnu nagradu za neobjavljeni roman koji je pobjedniku donosio 100.000 kuna, a prošle godine otvorio je i knjižarsko galerijski centar "Fadil Hadžić" s kojim je Zagreb dobio još jedan prostor u kojem su se različita promotivna događanja izmjenjivala gotovo na svakodnevnoj razini.


Iznenadna smrt Boška Zatezala pogodila je njegove brojne suradnike i poslovne partnere, a u trenucima kada se hrvatski književni sektor nalazi u do sada nezabilježenoj depresiji ostaje samo nada da će njegov višegodišnji trud i ogromna energija uložena u stvaranje V.B.Z.-a biti dovoljna podloga da V.B.Z.-ov nakladničko-knjižarski sustav nastavi poslovati i dalje.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –