Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.05.2016.

Uskoro počinje 38. konvencija znanstvene fantastike SFeraKon 2016.
Održava se
13.-15.05.2016.

Od 13. do 15.  svibnja 2016. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održat će se 38. izdanje SFeraKona, najstarije i najuglednije konvencije znanstvene fantastike u ovom dijelu Europe. Ovogodišnji SFeraKon u znaku je SF noir-a, Star Wars tetovaža i cosplaya.

Počasni gosti SFeraKona su Tatjana Jambrišak, književna prevoditeljica, urednica, spisateljica, pjesnikinja i peterostruka dobitnica nagrade SFERA, Shane Turgeon,  umjetnik specijaliziran za tetovaže iz Star Wars svijeta te Marta Nowak, višestruko nagrađivana mlada cosplayerica iz Poljske, poznatija kao Calypsen Cosplay.

Novost u ovogodišnjem programu je ceremonija otvorenja kojom će SFeraKon 2016. posebno obilježiti 40 godina SFere, društva koje ga organizira, uz tematsku predstavu Sretan rođendan kapetane Kirk Teatra Gaudeamus te prigodan koncert ansambla Glazbene staze na kojem će se biti izvedena i originalna domaća žanrovska skladba Event Horizont skladateljice Biance Ban, u duhu promocije domaćih uradaka žanra koji je okosnica svih SFeraKona.

Uz domaću obljetnicu SF fandoma, SFeraKon 2016. će proslaviti i 50 godina Zvjezdanih staza. Za obilježavanje pola stoljeća od emitiranja prve epizode kultne SF serije pobrinut će se hrvatska Star Trek udruga, USS Croatia.

Počasni duhovi (Ghost of Honour) su Ivana Brlić-Mažuranić, čije "Priče iz davnine" slave svoje prvo stoljeće, Frankenstein, jer je prošlo ravno stotinu godina od ljeta kad je devetnaestogodišnja Mary Shelley napisala i tako utemeljica SF kao žanr koji promišlja znanosti i njezin utjecaj na ljudsko društvo te Douglas Adams, britki britanski pisac i autor kultnog "Vodiča kroz galaksiju za autostopere" čiji manje poznati esefčini detektiv će se savršno uklopiti u ovogodišnju temu cosplay natjecanja - Cops & Robbers.

Središnji događaj SFeraKona 2016 je Svečana skupština u subotu, 14. svibnja u 20 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade SFERA, najstarije hrvatske žanrovske nagrade te nagrade SFERICE, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove, kao i posebna nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture gradonačelniku grada Zagreba, gospodinu Milanu Bandiću.

Fanovi književnog serijala "Pjesma leda i vatre" i televizijske serije "Igre prijestolja" razveselit će predstavljanje najnovije knjige George R. R. Martina - "Svijet leda i vatre", u nakladi Algoritma. Bogato ilustrirano izdanje donosi živopisni prikaz povijesti Sedam Kraljevina predstavit će Neven Antičević i prevoditelj Vladimir Cvetković Sever.

Bogat SFeraKonski program ove godine donosi ukupno 137 točaka zanimljivih predavanja, kvizova, natjecanja i igara, među kojima se posebno ističe LEGO robotska radionica te inozemni sudionici, poput Wolfa von Wittinga koji će pričati o filk-u, posebnom glazbenom SF žanru kakav prakticiraju fanovi znanstvene fantastike i Martyne Miśkiewicz i Michała Karzyński, organizatora Pyrkona, najveće europske SF konvencije koje je ove godine okupila 40 000 posjetitelja koji će pričati o poljskoj SF sceni i razvoju  LARP-a u poljskom SF fandomu.

Uz standardnu ponudu SFeraKonske igraonice u suradnji s Carta Magicom i Igranjem.org tu je i posebni Pathfinder program, Star Wars gaming te LARP maraton kreativnog kolektiva Terrible Creations sa šest raznovrsnih, napetih, humorističnih i zabavnih komornih igrara. Dječji program za SFeraKon sadrži znanstvene radionice - kemija, svemirski letovi i LEGO Mindstorms EV3 robotika.

Detalje o programu potražite na www.sferakon.org

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –