Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.05.2023.

Uskoro počinje deseti, jubilarni Festival povijesti Kliofest
Održava se
16.-19.05.2023.

U Zagrebu će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 16. do 19. svibnja 2023. održati Festival povijesti Kliofest 2023. Kliofest ove godine u bogatom programu posvećenom povijesnim temama donosi okrugle stolove i tribine te radionice, veći broj predstavljanja knjiga i nekoliko predavanja, izložbe i prodajni sajam knjiga povijesne tematike na kojemu svoja izdanja izlažu domaći i inozemni nakladnici.

Na desetom, jubilarnom Festivalu povijesti Kliofest bit će održano čak 11 okruglih stolova – dva su posvećena kulturi sjećanja, na početku i kraju Kliofesta: prvi sjećanju na Seljačku bunu 1573, drugi kulturi sjećanja u jugoistočnoj Europi; dva se odnose na pitanja obrazovanja odnosno poučavanja povijesti, a održat će se i okrugli stolovi o razvoju industrije i njezinu utjecaju na urbane sredine, o primjeni digitalne humanistike u povijesnim istraživanjima, o uporabi fotografije u humanističkim znanostima i o poučavanju povijesti u doba umjetne inteligencije. Govorit će se i o časopisu povjesničara umjetnosti Peristil povodom pedesete godišnjice izlaženja, o problematici intelektualne povijesti žena ili pak o tom kako pisati povijest Jugoslavije, te napokon o novim pogledima na filozofa Martina Heideggera

Na nekoliko će se tribina predstaviti istraživačke skupine ili projekti, bit će predstavljeni i rezultati projekta o Prvome svjetskom ratu u kulturi sjećanja. Održat će se i jedan mali znanstveni kolokvij posvećen teoriji i povijesti liberalizma. Predstavit će se i neke institucije, primjerice Hrvatski državni arhiv te nekoliko regionalnih/gradskih arhiva, kao i Centar za javnu povijest ljubljanskoga Filozofskog fakulteta te izdanja knjiga tog fakulteta, kao i Udruženje za modernu historiju iz Sarajeva i History Fest te Biblioteka XX vek iz Beograda. Brojna su i predstavljanja knjiga, među njima i nedavno objavljene mađarske knjige o povijesti Hrvatskoga sabora ili knjige poljskog povjesničara Tomasza Stryjeka "Suvremena Hrvatska i Srbija prema vlastitoj povijesti".

Razgovarat će se i o drugim zanimljivim temama, primjerice o nestalim državama (od Mletačke Republike do Habsburškog carstva) ili pak o partizanima i ključnoj godini NOP-a, 1943. Kliofest već tradicionalno priprema i izložbe, ove godine u povodu pola stoljeća časopisa Latina et graeca, o etnologu Milovanu Gavazziju i njegovim fotografijama hrvatske svakodnevice polovicom prošloga stoljeća, o Gubecu kao razbojniku ili velikanu, o sto godina slavonskobrodskog industrijskoga giganta Đure Đakovića te o slavnoj zagrebačkoj mladoj glumici Lei Deutsch i njenoj tragičnoj sudbini – stradala je prije točno osamdeset godina u Holokaustu.

Kliofest 2022.

I na desetom će Kliofestu, kao i ranijih godina, sudjelovati niz inozemnih sudionika, među njima i mala grupa doktorskih studenata koji će sa svojim hrvatskim kolegama pohađati doktorsku radionicu Kultura sjećanja u jugoistočnoj Europi. Obnavlja se i Dan povijesti, iako i dalje u manjem opsegu nego prije pandemije Covid-19. U petak, 19. svibnja, bit će uručene nagrade istaknutim povjesničarima u nekoliko kategorija.
 
Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – i ovoga puta na dvije pozornice. Dio programa održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Hrvatskom državnom arhiv, Knjižari Fraktura, a jedno predavanje, posvećeno poljsko-ukrajinskim odnosima u prošlosti i danas, u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik. I ove godine program će djelomice biti prenošen preko Youtube kanala, zahvaljujući studentima i profesorima Sveučilišta VERN’. 

Na prodajnim štandovima knjiga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mogu se nabaviti najnovija, ali i sva ostala izdanja iz područja povijesti i srodnih znanosti (arheologije, povijesti umjetnosti, etnologije i kulturne antropologije i dr.) hrvatskih i inozemnih nakladnika, i ovog puta uz odgovarajuće popuste. Središnji štand s knjigama nakladnika iz Hrvatske i inozemstva organizira Sveučilišna knjižara i antikvarijat Dominović. Prodajna izložba bit će otvorena od utorka do petka (16.-19.5.2023.) od 10 do 19 sati.

Sva događanja pratite na internetskojFacebook stranici Kliofesta.

Festival povijesti Kliofest organiziraju: Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Udruga Kliofest, Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Društvo za hrvatsku povjesnicu.

Program su financijski pomogli: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –