Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.09.2008.

V.B.Z. objavljuje monografiju Penezića & Rogine za Venecijanski biennale

Hrvatski najnagrađivaniji i svjetski priznati arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina pozvani su da se po prvi puta u povijesti hrvatske arhitekture instalacijom od čak 270 m² predstave svjetskoj javnosti na Venecijanskom biennalu arhitekture.

Aaron Betsky, umjetnički direktor ovogodišnje 11. po redu arhitektonske izložbe u sklopu Venecijanskog Biennala koja će se održati od 14. rujna do 23. studenoga, pozvao je Penezića & Roginu da sagrade instalaciju u Corderijama Arsenala specijalno za potrebe ovogodišnjeg predstavljanja na temu "Out there: Architecture beyond Building" (Ondje: Arhitektura onkraj građenja).

Riječ je o središnjoj izložbi u najatraktivnijim prostorima na kojoj će se okupiti elita svjetske eksperimentalne i kognitivne arhitekture predvođena Frankom Gehryem, Herzogom & de Meuronom, Morphosisom, Zahom Hadid i Coop Himmelb(l)auom te zasluženo i hrvatskim arhitektima - Vinkom Penezićem i Krešimirom Roginom.


Penezić i Rogina pozvani su da se osim instalacijom predstave i Manifestom koji objašnjava njihovu kritičku viziju stanja današnje arhitekture s pogledom u budućnost te nudi principe rješavanja spomenute problematike.
 
Za tu prigodu nakladnička kuća V.B.Z. ovih dana objavljuje monografiju "Tko se boji vuka još u digitalnoj eri" (Who's Afraid of Big Bad Wolf  in Digital Age?) koja će pratiti ovaj projekt, i koja je zamišljena kao svojevrsni udžbenik promišljanja arhitekture za 21. stoljeće koji predstavlja jedno od rješenja kroz instalaciju Penezića i Rogine rađenu za ovogodišnje izdanje Venecijanskog biennala.

Osim instalacije knjiga će prezentirati i Manifest te sažeti zbirku kognitivnih radova Penezića i Rogine koji su kroz godine formirali njihova nastojanja da arhitekturu iz mehaničke prevedu u digitalnu eru.

Knjiga je i vizualno vrlo atraktivna, a koncipirana je tako da zadovolji stručnjake koji se bave ovom tematikom kao i laike koji koketiraju s arhitekturom. Također, u knjizi će se moći pročitati i izjave trenutno najvažnijih svjetskih arhitekata o njihovom radu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –