Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 28.08.2007.

V.B.Z. u koprodukciji s Taschenom objavljuje "Arhitekturu 20. stoljeća"
Održava se
01.09.2007.

Nakladnička kuća V.B.Z.u koprodukciji s Taschenom uskoro objavljuje jedno uistinu kapitalno izdanje - knjigu "Arhitektura 20. stoljeća" autora Petera Gössela i Gabriele Leuthäuser. Riječ je o sveobuhvatnom pregledu najvažnijih pravaca u arhitekturi 20. stoljeća, koje nakon mnogih izdanja na više jezika izlazi i u hrvatskom prijevodu.

Knjiga je podijeljena na pet cjelina koje se djelomično kronološki preklapaju, poštujući prvenstvo teme:

- uvodni dio navodi inženjerska dostignuća i prijelomne događaje u znanosti i filozofiji 18. i 19. stoljeća koji su iznjedrili zametke novih stremljenja u arhitekturi;

- drugi dio obrađuje stilove kraja 19. i početka 20. stoljeća;

- treći dio razlaže razdoblje između dva svjetska rata, od ekspresionizma, De Stijla, Bauhausa, istraživanja na području prostora za stanovanje, međuratnih ostvarenja Gropiusa, Miesa, Le Corbusiera, Scharouna, Wrighta, Schindlera i drugih, preko utjecaja "New Deala" na arhitekturu i dizajn u SAD-u, do poglavlja koje govori o estetici totalitarnih režima;

- četvrti dio daje pregled zbivanja u 50-tima i 60-tima, posvećujući zasebna poglavlja kalifornijskim kućama Case Study programa, organskom pokretu, eksperimentalnim projektima šezdesetih i brutalizmu;

- peti, najopsežniji dio, obrađuje pluralizam stilova posljednjih desetljeća 20. stoljeća.

Autori vode čitatelja kroz mnoštvo raznorodnih tema vrlo prohodnim tekstom u kojem obuhvaćaju društveni i politički kontekst u kojem su pojedini arhitektonski izrazi stasali, pravce u drugim umjetnostima, znanosti i filozofiji koji su na njih utjecali, te ga mjestimice obogaćuju anegdotama koje su pratile realizaciju pojedinih projekata ili su vezane uz istaknute ličnosti arhitekture 20. stoljeća.

Najjači adut ove knjige svakako su njezine brojne ilustracije. Oko 460 izuzetnih fotografija te 155 nacrta, u velikoj mjeri originalni dokumenti vremena nastanka pojedinih projekata, daju i široj publici dojmljiv pregled značajnih ostvarenja arhitekture 20. stoljeća.

Valja spomenuti i opsežan dodatak s biografijama najistaknutijih arhitekata 20. stoljeća koje pružaju uvid u njihove karijere, razvoj, međusobne suradnje i najznačajnije projekte.

Zbog svoje pregledne strukture i širine, knjiga svakako može poslužiti kao ishodište i stalna referenca u istraživanju arhitekture 20. stoljeća za studente i struku, dok će zbog vizualne atraktivnosti zacijelo naći čitatelje i u mnogo široj publici.

"Iako je ovaj pregled povijesti moderne arhitekture iznimno bogat faktografijom, a osobito kvalitetnom slikovnom građom, on nipošto nije imitacija nekog leksikona kakvi se često pojavljuju i koji, osim šturih podataka i zavodljivih fotografija, ne nude ništa bitnoga. Ovo je prije svega djelo s najboljim osobinama udžbeničke literature, ali udžbenika koji ne zamara, već pojašnjava i tumači bogatu građu svjetske arhitektonske baštine."

Zvonko Maković

Pretplatna cijena knjige je 288,00 kn (vrijedi do 1. rujna 2007.)

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –