Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 24.01.2011.

Vege kuharica 'Bez glutena' Jadranke Boban Pejić u TOP 4 Najboljih u svijetu

Nakon što je proglašena za pobjednicu u svojoj zemlji,  Gourmand World Cookbooks Awards, prestižna svjetska nagrada koja se i ove godine dodjeljuje za najbolje kuharice svijeta, uvrstio je kuharicu Jadranke Boban Pejić "Bez glutena" (u izdanju Planetopije) među finaliste u kategoriji vegetarijanskih kuharica.

Na taj je način, zajedno s još 3 kandidata, ušla u odabir za najbolju kuharicu svijeta u ovoj kategoriji. Naime, u svakoj kategoriji, komisija za dodjelu ove prestižne kulinarske nagrade u finale odabire samo četiri kuharice iz cijelog svijeta, od kojih će jedna ponijeti laskavu titulu Najbolje u svijetu (The best in the world) u kategoriji Best Vegetarian Cuisine Book.

Jadranki Boban Pejić i nakladničkoj kući Planetopija, ovo već drugi put polazi za rukom, nakon što je kuharica "Ljeto" ušla u finale za istu kategoriju (najbolje vegetarijanske kuharice svijeta za 2007.) i osvojila drugo mjesto. Kako kvaliteti Planetopijinih kuharica pridonosi i suradnja s renomiranim domaćim fotografima, važno je i spomenuti i Maju Danicu Pečanić, čije fotografije krase nominiranu kuharicu.

Ovogodišnji finalisti u kategoriji vegetarijanskih kuharica:

Kanada: "The Desert Rose Cafe Cookbook" (Desert Rose Cafe)
Hrvatska: "Bez Glutena" (Planetopija)
Francuska: "Alain Passard, Collages et Recettes" (Alternatives)
Velika Britanija: "Rose Elliot's New Complete Vegetarian"  (Collins)


Proglašenje pobjednika bit će 3. ožujka 2011. na godišnjoj svečanoj dodjeli nagrada koja će se ove godine održati u Parizu prvog  dana otvorenja Pariškog sajma kuharica (Paris Cookbook Fair). 

Izbor za Gourmand World Cookbook Awards utemeljen je 1995. godine, a nagrada se dodjeljuje svake godine za najbolje kuharice svijeta u nekoliko kategorija.

Ciljevi dodjele nagrade su odavanje priznanja onima koji su uspjeli ostvariti prepoznatljivu izvrsnost i originalnost u zahtjevnoj konkurenciji autora i kuharica na svjetskom tržištu, prezentacija nagrađenih naslova na drugim jezičnim područjima te izražavanje poštovanja prema kulturi hrane i vina koja pridonosi ideji svjetskog mira.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –