Vege kuharica 'Bez glutena' Jadranke Boban Pejić u TOP 4 Najboljih u svijetu
Nakon što je proglašena za pobjednicu u svojoj zemlji, Gourmand World Cookbooks Awards, prestižna svjetska nagrada koja se i ove godine dodjeljuje za najbolje kuharice svijeta, uvrstio je kuharicu Jadranke Boban Pejić "Bez glutena" (u izdanju Planetopije) među finaliste u kategoriji vegetarijanskih kuharica.
Na taj je način, zajedno s još 3 kandidata, ušla u odabir za najbolju kuharicu svijeta u ovoj kategoriji. Naime, u svakoj kategoriji, komisija za dodjelu ove prestižne kulinarske nagrade u finale odabire samo četiri kuharice iz cijelog svijeta, od kojih će jedna ponijeti laskavu titulu Najbolje u svijetu (The best in the world) u kategoriji Best Vegetarian Cuisine Book.
Jadranki Boban Pejić i nakladničkoj kući Planetopija, ovo već drugi put polazi za rukom, nakon što je kuharica "Ljeto" ušla u finale za istu kategoriju (najbolje vegetarijanske kuharice svijeta za 2007.) i osvojila drugo mjesto. Kako kvaliteti Planetopijinih kuharica pridonosi i suradnja s renomiranim domaćim fotografima, važno je i spomenuti i Maju Danicu Pečanić, čije fotografije krase nominiranu kuharicu.
Ovogodišnji finalisti u kategoriji vegetarijanskih kuharica:
Kanada: "The Desert Rose Cafe Cookbook" (Desert Rose Cafe)
Hrvatska: "Bez Glutena" (Planetopija)
Francuska: "Alain Passard, Collages et Recettes" (Alternatives)
Velika Britanija: "Rose Elliot's New Complete Vegetarian" (Collins)
Proglašenje pobjednika bit će 3. ožujka 2011. na godišnjoj svečanoj dodjeli nagrada koja će se ove godine održati u Parizu prvog dana otvorenja Pariškog sajma kuharica (Paris Cookbook Fair).
Izbor za Gourmand World Cookbook Awards utemeljen je 1995. godine, a nagrada se dodjeljuje svake godine za najbolje kuharice svijeta u nekoliko kategorija.
Ciljevi dodjele nagrade su odavanje priznanja onima koji su uspjeli ostvariti prepoznatljivu izvrsnost i originalnost u zahtjevnoj konkurenciji autora i kuharica na svjetskom tržištu, prezentacija nagrađenih naslova na drugim jezičnim područjima te izražavanje poštovanja prema kulturi hrane i vina koja pridonosi ideji svjetskog mira.