Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Preporuka • Piše: Marija Ott Franolić • 04.02.2021.

Video-preporuka: Oblak u žutom kaputu

Oblak u žutom kaputu Manojlović Vračar Nikolina

Djeci treba čitati svaki dan. No tržište je zasićeno dječjim sadržajima i nije uvijek lako izabrati nešto vrijedno čitanja i gledanja. Osim toga, zbog pandemije otkazana su čitanja po knjižnicama, knjižarama i kazalištima, nema pričaonica ni dječjih festivala. Zato je Marija Ott Franolić, koja na našem portalu redovito preporučuje kvalitetne slikovnice, osmislila video inačicu svojih preporuka u kojima će ponuditi i mogućnosti njihove jezične, sadržajne i umjetničke interpretacije. Ove su preporuke prvenstveno namijenjene roditeljima, knjižničarima i edukatorima, ali mogu se gledati i s djecom. 

U prvom od ukupno šest video priloga Marija preporučuje slikovnicu Oblak u žutom kaputu Nikoline Manojlović Vračar i Jelene Brezovec koja je 2019. dobila nagradu „Grigor Vitez“. Priča o požrtvovnosti jednog dobrog oblaka ispričana je poetskim jezikom, bajkovita je, svevremenska, ima vrlo toplu atmosferu i može se usporediti s pričom Slavuj i ruža Oscara Wildea. Nudi mnoštvo tema za razgovor s djecom i pogodna je za gotovo sve uzraste.

– Preporuka za čitanje: Oblak u žutom kaputu, N. Manojlović Vračar i J. Brezovec –

Marija Ott Franolić doktorirala je na komparativnoj književnosti i godinama se bavi poticanjem čitanja. Organizirala je i vodila čitateljske programe u dječjim vrtićima, srednjim školama, knjižnicama i knjižarama. Drži predavanja o važnosti čitanja i povezanosti čitanja, empatije i kritičkog mišljenja. Piše znanstvene i popularne tekstove i pokrenula je blog Tekstovnica


Slikovnica je preporučena u okviru projekta Marije Ott Franolić Čitaj i gledaj: preporuke kvalitetnih slikovnica koji je financiralo Ministarstvo kulture i medija RH u okviru sredstava za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –