Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.11.2013.

Vizualni studiji danas – Moć slika

Od 7. do 10. studenog 2013. Zagreb će ugostiti vrhunske teoretičare vizualnih studija iz cijelog svijeta u sklopu četverodnevnog programa "Vizualni studiji danas : Moć slika".

Program se sastoji od međunarodne znanstvene konferencije "Vizualni studiji kao akademska disciplina" koja se održava 7. i 8. studenoga na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, te od serije javnih predavanja, okruglih stolova i performansa pod nazivom "Subversive Art & Theory", koji će se odvijati u zagrebačkom ZKM-u i kinu Europa 9. i 10. studenoga.

Na dvodnevnoj konferenciji "Vizualni studiji kao akademska disciplina" sudjelovat će preko 40 vrhunskih inozemnih i domaćih teoretičara, među kojima je i jedan od najpoznatijih svjetskih teoretičara vizualne kulture i teorije medija, W. J. T. Mitchell s izlaganjem pod nazivom "Gledanje ludila: neprisebnost, mediji i vizualna kultura".

Pozvani predavači na konferenciji su Marquard Smith, sa Sveučilišta Westminster u Londonu i Michele Cometa, sa Sveučilišta u Palermu.

Program "Subversive Art & Theory" koji se održava u ZKM-u i Kinu Europa 9. i 10. studenoga, svojevrsna je platforma i nadogradnja Subversive festivala i obuhvaća bogat program koji će osim javnih predavanja i tribina, predstaviti dvije knjige: "Umjetnik radi. Srodnost umjetnosti i kapitalizma", Bojane Kunst i "Kronotop hrvatskoga performansa : Od Travelera do danas", Suzane Marjanić - izdanje na 2200 stranica, sa više od 2000 ilustracija i 150 intervjua.

Osim vrhunskih inozemnih i domaćih sudionika, od kojih: W. J. T. Mitchell, Marquard Smith, Almira Ousmanova, Miško Šuvaković, Jerko Denegri, Žarko Paić…, predviđeni su: intrigantan ceremonijalni performans u javnome prostoru umjetnice Tajči Čekada, performans našeg trenutno najeminentnijeg performera Siniše Labrovića te serija performansa na filmu Dalibora Martinisa.

Četverodnevni program nastoji povezati vrhunske stručnjake, teoretičare, studente, umjetnike i širu javnost kroz nekoliko ključnih pitanja suvremene teorije i umjetničke prakse.

Cjelokupni program "Vizualni studiji danas: Moć" slika otvoren je za javnost i potpuno besplatan!

Organizatori: Centar za vizualne studije; TVRÐA – časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti; Hrvatsko društvo pisaca; Tekstilno-tehnološki fakultet; udruga „Bijeli val“.

– Vizualni studiji danas : Moć slika (program) –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –