Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: Nenad Bartolčić • 11.03.2022.

Vraćaju se proljetna druženja s knjigom

OTKAZANO! - Sajam knjige u Leipzigu

U ona stara predpandemijska vremena, s približavanjem proljeća fokus knjiških profesionalaca, ali i šire publike, usmjeravao se na važne europske proljetne sajmove knjiga. No, početak 2020. svijetu je donio pandemiju COVID-19 i ovi brojni važni zamašnjaci knjižne industrije bili su redom odgađani ili su se se prilagođavali novim okolnostima, razvijajući isprva svoje digitalne inačice, a ubrzo i hibridne formate. Danas je opći dojam da smo se svi već umorili od silnih zoomiranja i live stremanja, i da će nam najbolji lijek za uzdrmanu psihu za većinu biti onaj starinski, što neposredniji živi kontakt, pa makar se i dalje događao pod više ili manje strogim epidemiološkim mjerama, s manjim brojem fizičkih posjetitelja i sl.

Neki od tih velikih međunarodnih knjižnih sajmova nerijetko su izazivali i prijepore u hrvatskoj knjiškoj javnosti, ovisno o tome koliko se Hrvatska (ne)uspješno kolektivno predstavljala na njima (sjetimo se post-analiza naših nastupa u Bologni, Leipzigu ili Frankfurtu). Pretpostavljam da su se u međuvremenu mnogi već navikli putovati u pandemijskim uvjetima, pa će možda ova kolumna i motivirati nekoga na izlet ili poslovni posjet nekom od sajmova (uz turistički obilazak lokalnih znamenitosti), jer očito je da se malo po malo i knjiški turizam vraća.

Na žalost, već treću godinu zaredom Sajam knjiga u Leipzigu i popratni programi, ipak se neće održati od 17. do 20. ožujka 2022., iako se dugo činilo da je ovogodišnje održavanje sajma neupitno. No, onda su počeli "kapati" otkazi mahom većih nakladnika, televizijskih kuća... pravdani brigom za zaposlenike koji bi morali opsluživati štandove i ostalim tehničkim problemima, i organizatori sajma su ga morali otkazati već po treći put, u nadi da će biti bolje sreće u proljeće 2023.

Sajam knjiga u Bologni

Zato se sigurno svojem izvornom formatu vraća Sajam dječje knjige u Bologni (od 21. do 24. ožujka), bogatiji i za neke pandemijske ekstenzije, kao što je Bologna Book Plus. Za nas je npr. posebno zanimljivo da će se na sajmu predstaviti i mlada hrvatska ilustratorica Klara Rusan, jedna od 78 umjetnica i umjetnika čiji su radovi nagrađeni na međunarodnom natječaju u organizaciji sajma, i koji će biti predstavljeni na u tu svrhu posebno priređenoj izložbi. Dva tjedna kasnije slijedi Sajam knjiga u Londonu, koji će se održati od 5. do 7. travnja, gdje će knjiški profesionalci tri sajamska dana moći iskorisiti za obnovu starih i sklapanje novih poslovih kontakata, kupovinu prava i sl.

Nakon Londona, od 22. do 24. travnja svoja vrata nakon dvogodišnje pauze otvara Festival knjige u Parizu, sada s novim imenom (Salon du Livre Paris postao je Festival du Livre de Paris) i na novoj lokaciji u gradu koji će više biti posvećen domaćoj produkciji, ali će u fokusu sajma ove godine biti život knjige u Indiji, proslavljajući na taj način 75 godina neovisnosti Indije. A ako vam ovi pobrojani sajmovi nisu dovoljni, možete otputovati u Poljsku i posjetiti Sajam knjiga u Varšavi koji će se održati od 26. do 29. svibnja, čija je zemlja gost ove godine Norveška, ili skoknuti do Češke gdje bi se od 9. do 12.6. trebao održati sajam knjiga u Pragu.

Noć knjige 2022.

Što se pak Hrvatske tiče, morat ćemo pričekati rujan za kada je zakazano ovogodišnje izdanje Mediteranskog festivala knjiga, u nadi da neće morati biti odgođeno kao prošle godine kada je odluka stožera onemogućila održavanje fizičkih sajmova pa je MFK ispao kolateralna žrtva, iako se uspješno održao (kao jedan od rijetkih u svijetu) u jeku prve pandemijske godine. No, zato će vjerojatno naviku dobrih starih ne-virtualnih druženja s knjigom vratiti još jedna, jedanaesta po redu Noć knjige, koja će se s očekivanih cca 1000 programa održati od 22. do 25. travnja. Noć će ove godine iznimno potrajati preko cijelog vikenda jer organizatori žele da im se u ponedjeljak 25.4. svojim programima priključe i školarci koji se taj dan vraćaju s praznika u školske klupe.

– Povezani sadržaj –

Tema • 25.07.2018.

Sve ima svoju cijenu

– Pretraži sve članke –