Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.09.2018.

Zagreb u središtu Desničinih susreta 2018.
Održava se
14.-16.09.2018.

Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Desničini susreti 2018." održat će se u Zagrebu od 14. do 16. rujna 2018. godine, na temu "Zagreb 1924. – 1930. i 1945. – 1967. društvo, kultura, svakodnevica". 

Tema ovogodišnjih Desničinih susreta motivirana je vezanošću Vladana Desnice (Zadar, 1905. – Zagreb, 1967.) uz Zagreb, gdje je studirao od 1924. do 1930. godine i umjetnički stvarao od 1945. godine do smrti. Namjera je skupa detaljnije ući u pitanja društva, kulture i svakodnevice grada u međuratnom razdoblju te u vremenu poslijeratne obnove i razvoja.

Zagreb je u tim periodima, u uvelike različitim hrvatskim, jugoslavenskim te međunarodnim kontekstima – najprije nakon 1918., a potom nakon 1945. godine – doživio velike modernizacijske promjene na svim područjima. Pored urbane demografije i ekonomike do socijalne, kulturne, ali i političke dinamizacije, vrlo često konfliktne naravi, Zagreb je bio epicentar kreativnog otvaranja prema brojnim onovremenim receptivno-umjetničkim iskustvima i praksama.

Istražujući fenomene i procese zagrebačke društvene, kulturne i intelektualne povijesti navedenog razdoblja, namjera je otvoriti dijaloški prostor za njezino komparatističko propitivanje, tj. utvrđivanje sličnosti i razlika, kontinuiteta i diskontinuiteta.

Prolaznici na Trgu Republike (HR-HDA-1422, Agencija za fotodokumentaciju)

Fokusiranje na zagrebačko društvo, kulturu i svakodnevicu implicira i istraživanje razvitka Zagreba kao moderne hrvatske metropole te kao epicentra promjena koje sežu preko hrvatskih i jugoslavenskih granica i koje su prepoznatljive u raznim europskim centrima. Cilj je istražiti i problematizirati Zagreb u spomenutim periodima kao multikulturno središte Srba, Slovenaca, Židova, Nijemaca i pripadnika drugih naroda, koji su bili njegovim žiteljima.

Raspravu otvaraju studenti, mlađi i iskusniji istraživači iz različitih perspektiva – povijesnih, literarnih, jezičnih, teorijskih, arhitektonskih, urbanističkih itd. Osim toga, u sklopu ovogodišnjeg skupa bit će predstavljen 16. svezak biblioteke „Desničini susreti“.

Detalje o programu potražite u priloženoj Programskoj knjižici.

– Povezani sadržaj –

Najava • 14.09.2020.

Prozne posvete Desnici

– Pretraži sve članke –