Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.09.2017.

Desničini susreti 2017. - Smrt u opusu Vladana Desnice i europskoj kulturi
Održava se
15.-17.09.2017.

Jest, svijet je prepun uspomena, svijet je preopterećen prošlošću. Čudo kako pod tim teretom još diše. Čudo kako današnjica još uspijeva da proklija kroz naslage umrloga. (Proljeća Ivana Galeba)

Međunarodni znanstveni skup Desničini susreti 2017. s temom "Smrt u opusu Vladana Desnice i europskoj kulturi – poetički, povijesni i filozofski aspekti, povodom 50. obljetnice smrti Vladana Desnice" održat će se u Zagrebu od 15. do 17. rujna.
 
"U Desničinu opusu, kao i u europskoj kulturi, 'smrt' je jedna od ključnih tema. Cilj je Desničinih susreta 2017. kritički propitati ovu, ključnu egzistencijalnu činjenicu sa stajališta poetičkih, povijesnih i filozofskih tumačenja, antropoloških spoznaja te biomedicinskih pristupa, kako u umjetničkom djelu Vladana Desnice, tako i u europskoj kulturi.

Inter- i transdisciplinarno otvorena suvremena historijska znanost te razni pravci unutar drugih društvenih i humanističkih znanosti istražuju temu smrti kao etnološko-antropološki, kulturni i društveni fenomen, usredotočujući se na povijest smrti, doživljaj smrti, strah od smrti te brojne druge aspekte (npr. poimanje transcendentnog i reprezentacije smrti, pogrebni običaji, prakse tugovanja i sjećanja itd.). Filozofija i teorija književnosti susreću se s književno-umjetničkim diskursom o smrti kao činjenicom koja stoji na granici bitka i nebitka, finalnosti i vječnosti, duhovnog i materijalnog te na procjepu iskustvenog i nadiskustvenog. S druge strane, prirodne znanosti pokušavaju promatrati fenomen smrti u racionalnim okvirima, a s njima korespondiraju različiti pravci u humanističkim i društvenim znanostima.

Desničini susreti 2017., koji spajaju temu i motiv smrti u osobnom opusu autora s bogatom europskom tanatološkom tradicijom, jedinstvena su prilika da se opisane spoznaje (inter)disciplinarno usporede i kritički propitaju, bilo da se radi o primijenjenim studijama slučajeva ili širim teorijskim pristupima problematici." - prof. dr. sc. Drago Roksandić

U petak, 15. rujna u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, održat će se predstavljanje 15. sveska Biblioteke Desničini susreti "Hrvatsko-srpski / srpsko-hrvatski interkulturalizam danas. Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa Desničini susreti 2016."

– Desničini susreti 2017. - programska knjižica –

– Povezani sadržaj –

Najava • 14.09.2020.

Prozne posvete Desnici

– Pretraži sve članke –