Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.12.2013.

Zagrebačke posvete Vesni Krmpotić
Održava se
10.12.2013.

Teatar poezije priređuje Zagrebačke posvete velikoj pjesnikinji Vesni Krmpotić pod nazivom „Ja sam onaj dio Tebe“, u utorak 10. prosinca u 19 sati u zagrebačkom Koldingu (Berislavićeva 8).

Ljubav je središte univerzuma Vesne Krmpotić. U scenskoj montaži  tekstova koji govore o tajnama ljubavi pratimo ispovjedni monolog pjesnikinje koji se transponira u razgovore o ljubavi.

U završnom programu pete sezone Zagrebačkih posveta sudjeluju poznati umjetnici:
Biserka Ipša, Ana Merlin, Antonija Stanišić, Goranka Šutalo, Tonko Maroević, Goran Matović i Vesna Krmpotić.

Tko je Vesna Krmpotić?

Od svojih pjesničkih početaka, datiranih za pedesete godine 20. stoljeća, od vremena kada je stasala u sklopu krugovaša, ona se, s obzirom na sklonost misticizmu i dalekoistočnim tradicijama, razmjerno rano udaljila od generacijskog ishodišta.
Obraćajući se tradicijama Istoka, obratila se onom što je u njoj najvažnije i najskrivenije, otkrivajući ljubav kao univerzalnu snagu, ljubav koja iz praiskonskog kaosa vodi u harmoniju.

Trijadu Vesninih najvažnijih pojmove tvore ljubav, čudo i vjera. Ljubav je uvijek u blizini čuda, čudo je teško zamislivo bez vjere, a vjera bez ljubavi.

U otkriću Drugog pjesnikinja Vesna Krmpotić nalazi  strast, radost, patnju i prosvjetljenje. Tema Drugog prisutna je u njezinoj poeziji već od početka.

Vesna Krmpotić napokon uspijeva transcendentnog Drugog uvući u dvogovor u kojemu je glavni predmet razgovora ljubav. Ovoga puta uloga Drugog nije samo konstruirana kao pretpostavka, nego je ozvučen njegov glas. Tko to govori, vrhovna svijest ili neki Božji avatar, Isus, Budha, Krišna ili Sai Baba? Pjesnikinja se odriče svog autorstva u bilježenju toga Glasa, ona se potpisuje samo kao zapisivač Autorovih riječi. Čujmo ga kako govori:

Hodam, pjevam, šalim se kao netko od vas. Ali neka vas to ne zavara: Ja volim kao nitko od vas, i Ja volim za sve vas, i Ja volim sve vas.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –