Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 18.05.2022.

Zanimljivi okrugli stolovi na Festivalu povijesti Kliofest
Održava se
17.-20.05.2022.

Ove godine organizatori Kliofesta priredili su preko 40 predstavljanja knjiga različitih tematika, od prapovijesti do suvremenosti… i to ne samo hrvatske povijesti, već i europske i svjetske tematike. A tu je i niz vrlo zanimljivih okruglih stolova na povijesne teme & dileme.

Svojevrsni teorijski uvod u niz predavanja, tribina i predstavljanja knjiga već prvog dana festivala, u utorak 17. svibnja 2022. dali su povjesničari Zdenka Janeković Römer, Branimir Janković i Petra Kolesarić te povjesničarka umjetnosti Ana Kutleša tijekom okruglog stola „Hrvatska historiografija između tradicionalnosti i modernosti“. Razgovaralo se o aktualnim trendovima i istraživačkim metodama u suvremenoj hrvatskoj historiografiji.

Sa zanimljivim okruglim stolovima na Festivalu povijesti Kliofest nastavlja se i u srijedu 18. svibnja. U 12 sati održat će se jedan pod nazivom „Ukrajina, Europa i svijet nakon ruske agresije“. O aktualnim geopolitičkim odnosima, njihovoj povijesnoj pozadini i posljedicama rata govorit će Magdalena Najbar Agičić, Tvrtko Jakovina, Robert Barić, Maksim Kamenjecki s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, povjesničar Vladimir Ryzhovski te novinar i slavist Vlado Vurušić.

U četvrtak 19. svibnja od 11 sati uslijedt će okrugli stol "Kina i jugoistočna Europa u povijesnoj perspektivi". U raspravi će sudjelovati niz stručnjaka za europsko-kineske odnose: Ivica Bakota, Ante Birin, Goran Bilogrivić, Goran Đurđević, Yuchao Peng, Zvonimir Stopić i Ziyi Ouyang.

Istovremeno s ovim događanjem (od 11 do 14 sati) u Hrvatskom državnom arhivu će se održati okrugli stol posvećen knjizi "Mikrohistorija. Pola stoljeća inovacija". Riječ je o teorijsko-metodološkom priručniku koji je obuhvatio vrijedne radove vodećih europskih teoretičara povijesti, izdanih od početka 1970-ih do danas. Na okruglom stolu sudjeluju: Michael Antolović, Boris Bui, Tomislav Galović, Borislav Grgin, Željko Holjevac, Zdenka Janeković-Römer, Marko Jelenić, Samanta Paronić, Hrvoje Petrić, Drago Roksandić, Filip Šimetin Šegvić, Nevena Škrbić Alempijević, Ivica Šute i Čedomir Višnjić.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –