Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.11.2009.

Zbirka knjiga o domovinskom ratu u NSK
Održava se
12.11.2009.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira svečano otvaranje 'Zbirke knjiga o domovinskom ratu'.

Svečanost će se održati u četvrtak 12. studenoga 2009. godine, s početkom u 16:00 sati na 1. katu  Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Zbirku knjiga o Domovinskom ratu otvorit će gospođa Jadranka Kosor, predsjednica Vlade Republike Hrvatske.

U predstavljanju Zbirke sudjelovat će:

· prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu,
· Ivica Matešić Jeremija, autor knjige „Mir tebi, gardo“,
· mr. sc. Jelica Leščić, voditeljica Odsjeka čitaonica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te
· mr. sc. Sofija Klarin, knjižničarska savjetnica za digitalizaciju u Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

"Zbirka knjiga o Domovinskom ratu" osnovana je 9. prosinca 2008. godine odlukom Stručnog vijeća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Osnivanjem Zbirke izdvojena je, i korisnicima knjižnice, približena građa koja obrađuje Domovinski rat s povijesnih, pravnih, političkih, gospodarskih, vojnih te kulturnih aspekata. Sakupljene na jednom mjestu, knjige i publikacije o tom razdoblju hrvatske povijesti predstavljaju sustavni pregled informacija te služe kao temelj za buduća istraživanja.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu posjedovala je, prije osnivanja Zbirke, bogati fond knjiga i publikacija o Domovinskom ratu, približno 500 različitih naslova. Budući da je riječ o Zbirci vezanoj uz blisku povijest Republike Hrvatske, postojala je mogućnost da u ratnim i poslijeratnim godinama nisu prikupljene sve objavljene knjige o toj temi. Stoga je Knjižnica uputila poziv brojnim udrugama da, ukoliko imaju, doniraju izdanja koja obrađuju tematiku Domovinskog rata.

Na poziv se odazvalo 14 pravnih i fizičkih osoba među kojima ugledne osobe i ustanove iz gospodarskog, političkog i društvenog života Republike Hrvatske. Fond Zbirke sada čini oko 1600 knjiga, no taj će se broj s vremenom zasigurno i povećati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –