Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.10.2017.

Zgodne žene spašavaju knjižaru Morpurgo u Splitu
Održava se
03.-04.11.2017.

Peto izdanje festivala "Zgodne žene spašavaju stvar", namijenjenog promociji ženskog stvaralaštva te kreiranja i propitivanja kulturnog i umjetničkog djelovanja iz feminističke perspektive, održat će se 3. i 4. studenoga 2017. u Splitu.

Ovogodišnji program donosi dva događanja, predstavljanje zbirke priča "O ljubavi, batinama i revoluciji" autorice Nore Verde i umjetničke akcije "Živa knjižara" koja se organizira ispred knjižare Morpurgo kako bi se ukazalo na poguban odnos prema književnosti i kulturi u lokalnoj zajednici. U akciji sudjeluju Nada Topić, Nora Verde, Marija Rakić Mimica i Olja Savičević Ivančević.

Program:

O ljubavi, batinama i revoluciji Verde Nora
Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja Topić Nada
Pjevač u noći Savičević Ivančević Olja

Petak, 3.11., Caffe bar Chilton, 21 h
Predstavljanje zbirke priča 'O ljubavi, batinama i revoluciji' autorice Nore Verde
Treće prozno izdanje obuhvaća priče žena različitih dobi i životnih iskustava oko tema ljubavi, nasilja i revolucije, svakodnevnih otpora i prkosa kao alata za preživljavanje i življenje. Nora Verde (Antonela Marušić) autorica je proznih knjiga "Posudi mi smajl" (Meandar, 2010.) i "Do isteka zaliha" (Sandorf, 2013.). Živi i radi u Zagrebu.

Subota, 4.11., 12 sati, Pjaca (Ispred knjižare Morpurgo)
Živa knjižara
Unatoč obećanjima da će najstarija knjižara u gradu Splitu i jedna od najdugovječnijih uopće otvoriti svoja vrata u rujnu, to se nije dogodilo i nema najava da će se dogoditi. Grad koji je nekoć imao čak sedam knjižara u uskom krugu oko Pjace danas je grad u kojem se knjige jedva pronalaze. Kako bi upozorili na pogubnu praksu sužavanja prostora za kulturu i njegovog ustupljivanja komercijalnim i turističkim djelatnostima, Skribonauti organiziraju Živu biblioteku pred knjižarom Morpurgo ne bi li barem jedan dan ponovo povezali knjižaru s gradom i grad s knjigom.

U sklopu Žive knjižare moći ćete “posuditi”:

Nadu Topić
autoricu knjige “Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja” koja će pružiti kratki uvod u povijest knjižare ta pokazati zašto je knjižara Morpurgo bila i ostala važan centar kulture u Splitu. Autorica će s posjetiteljima podijeliti i ulomak iz svoje hvaljenje knjige “Male stvari” (V.B.Z., 2016).

Noru Verde
koja će pročitati priču iz svoje najnovije zbirke “O ljubavi batinama i revoluciji”.

Mariju Rakić Mimicu
dobitnicu Nagrade Prozak koja će čitati priču iz svog iščekivanog prvijenca.

Olju Savičević Ivančević
nagrađivanu pjesnikinju, autoricu kratkih priča i romana koja će s vama podijeliti ulomak iz svog romana “Pjevač u noći”.

Napomena: Živa knjižnica/biblioteka funkcionira kao i svaka druga knjižnica – čitatelji i čitateljice dolaze u knjižnicu i "posuđuju" knjigu na ograničeno vrijeme. Jedina razlika je u tome što su u živoj knjižnici knjige ljudi, a njihove stranice zapravo su njihove životne priče i iskustva iz svakodnevnog života. Osnovno pravilo Žive knjižnice je to da su sva pitanja nužna i dobrodošla, zato pitajte.

Organiziraju: Udruga Skribonauti, u suradnji s udrugom Info zona.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –