Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 23.08.2018.

Šesto izdanje festivala 'Zgodne žene spašavaju stvar' u Splitu i na otoku Biševo
Održava se
23.-25.08.2018.

Zgodne žene spašavaju stvar 2018.

Šesto izdanje festivala "Zgodne žene spašavaju stvar" ovog se ljeta prvi put održava na dvije lokacije. Festival se tako iz Splita seli na otok Biševo u sklopu inicijative oživljavanja najudaljenijeg naseljenog pučinskog otoka i prvog predstavljanja buduće rezidencije za pisce i spisateljice koja se na otoku pokreće. 

Festival će otvoriti ulična akcija koja će kroz poeziju podsjetiti na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare, knjižare Morpurgo, te nemarnog odnosa prema kulturi i staroj gradskoj jezgri. Želja je organizatora kao i prošle godine knjižaru Morpurgo učiniti mjestom knjige i književnosti barem na jedan dan. 

U suradnji s Marvlvs književnim i jazz barom, u petak 24. kolovoza u 19 sati, nastupit će dvije dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike/kinje, novopečena dobitnica Marija Deajnović i već iskusna Irena Delonga Nešić, kroz koncept unakrsnog intervjua u sklopu kojeg će se posjetitelji imati prilike upoznati s njihovom poezijom, mogućnostima koje najveća pjesnička nagrada otvara te onima koje bi možda mogla otvarati.


Za kraj, Festival se seli na otok Biševo, u mjesto Poje gdje će se u subotu, 25. kolovoza u 18:30 sati održati program nazvan Čitanje moru u kojem sudjeluju Luiza Bouharaoua, Marija Dejanović i Marija Rakić Mimica. Riječ je o čitanju u javnom prostoru na lokalitetu buduće rezidencije za pisce i spisateljice. Cilj ovog događaja je upoznati malobrojne stanovnike otoka s rezidencijalnim programom za pisce i spisateljice, a samu rezidenciju po prvi put predstaviti javnosti.

Valja napomenuti da se ovaj događaj i cijeli budući rezidencijalni program odvija u suradnji s inicijativom Biševo Island Artist Reisdency koje u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti već dvije godine uspješno na ugošćuje likovne umjetnike/ice na otoku. 

Ove godine organizatori nude, dakle, nešto staro, nešto novo, red akcije, red poezije, red proze, malo mora, puno književnosti - sve s ciljem stvaranja programa koji je svjestan prostora u kojem se odvija, koji nudi sadržaje koji propituju književnost u različitim kontekstima, ali prije svega nudi prostor za uživanje u istraživanju novih mogućnosti u spoju kulture i društvenog angažmana. 

Program

Biševo - likovna rezidencija 2018.

Četvrtak, 23.08.

- Vratite nam knjižaru! - ad hoc akcija ispred knjižare Morpurgo

Petak, 24.08.

- 19:00 sati: Goranovke se pitaju - večer poezije (Marvlvs Library Jazz Bar)
Sudjeluju: Marija Dejanović i Irena Delonga Nešić 

Subota, 25.08.

- 18:30 sati: Čitanje moru! (Poje, otok Biševo)
Sudjeluju: Luiza Bouharaoua, Marija Dejanović i Marija Rakić Mimica 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –