Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.11.2009.

Znanstveni kafić / Café Scientifique : Darwin i Wallace
Održava se
19.11.2009.

Projekt  British Councila kojemu je cilj promocija i popularizacija znanosti među mladima - Znanstveni kafić / Café Scientifique, na temu "Darwin i Wallace“, održat će se 19. studenog 2009. od 19.30h u prostorijama British Councila u Zagrebu i u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci.

Nakon uspješne organizacije Znanstvenog kafića u sklopu Festivala znanosti, British Council u suradnji s Udrugom Zlatni rez i Prirodoslovnim muzejom Rijeka organizira za hrvatsku publiku i debatu putem video konferencije.

Prošlo je 150 godina otkako je Darwin postigao jedan od najznačajnijih pomaka u povijesti znanosti koji je nazvao prirodnom selekcijom. No, da nije bilo mladog orintologa na drugom kraju svijeta njegovo djelo možda nikad ne bi vidjelo svjetlo dana.

Dr. Paul White koji radi na projektu projektu "Correspondence of Charles Darwin" i predaje na Odsjeku za povijest i filozofiju znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu, otkrit će nam zanimljive detalje odnosa između Charlesa Darwina i Alfreda Russela Wallacea, njihovom radu na teoriji prirodne selekcije,  te otkriti kako je Darwin prvi objavio teoriju prirodne selekcije odabirom vrsta.

Videokonferencijskom vezom iz ureda British Councila u Zagrebu povezat će se britanski predavač dr. Paul White i facilitatorica Helen Scales u Cambridgeu, s publikom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci gdje će domaćin biti doc.dr.sc. Boštjan Surina iz riječkog Prirodoslovnog muzeja. Iz Zagreba u videokonferenciju uključit će se i dr.sc. Damjan Franjević s Bilološkog odsjeka  Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Koncept “znanstvenog kafića” podrazumijeva da se o aktualnim i izazovnim znanstvenim temama može raspravljati na opušteniji, manje formalan i pristupačniji način nego što su predavanja. Za sudjelovanje nije potrebno veliko predznanje već samo interes za temu o kojoj će se govoriti.

Ideju je British Council, samo u formatu videokonferencije, preuzeo od originalnog Café Scientifique koji je nastao u Leedsu 1998. godine i od tada se proširio po čitavoj Velikoj Britaniji. Trenutno se redovito održava četrdesetak kafića na kojima znanstvenici predstavljaju svoj rad i o njemu raspravljaju s publikom.

Ulaz je slobodan, no broj sudionika je ograničen.

Svoje mjesto zainteresirani mogu rezervirati na projects@britishcouncil.hr ili pozivom na broj 01/4899 523.
Zainteresirani za sudjelovanje u Rijeci mogu se prijaviti na info@prirodoslovni.com ili na telefon 051/553669

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –