Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sophocles Euripides

Grčke tragedije

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Lada Kaštelan
  • 07/2015.
  • 384 str., meki uvez
  • ISBN 9789531418188
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Grčke tragedije" sadrži dvije Sofoklove drame – "Kralj Edip" i "Antigona" te dvije Euripidove drame – "Bakhe" i "Medeju".

Sofoklo, grčki tragički pjesnik (Kolon, predgrađe Atene, oko 496. pr. Kr. – Atena, oko 406. pr. Kr.). Sofoklo je po ideološkoj i književnoj usmjerenosti pjesnik Periklova, ili atenskoga zlatnoga doba. Bio je miljenik atenske publike i u dramskim natjecanjima osvojio je velik broj prvih nagrada. U antici je bilo poznato više od 130 njegovih tragedija i satirskih igara. Od nama poznatih 111 naslova, sačuvano je samo 7 cjelovitih tragedija i polovica jedne satirske igre. Sačuvane tragedije imaju sadržaj iz mita, i to iz tebanskoga, trojanskoga i Heraklova ciklusa.

Prema kronološkomu redu to su: Ajant, Antigona, (oko 441. pr. Kr.), Kralj Edip (oko 429. pr. Kr.), Elektra, Trahinjanke, Filoktet i Edip na Kolonu. Od njih je već u antici najglasovitija bila Kralj Edip, koju Aristotel u djelu O pjesničkoj umjetnosti navodi kao savršen model tragedije, a Sofoklu pripisuje izjavu kako on sâm prikazuje ljude onakvima kakvi bi trebali biti, a Euripid onakvima kakvi jesu.

Euripid, grčki tragički pjesnik (Atena,  oko 485. pr. Kr. –  Pela, 406. pr. Kr.). Suvremene vijesti o njemu oskudne su, često nepouzdane. Za života nije bio osobito omiljen, na dramskim natjecanjima pobijedio samo četiri puta, od toga jednom posmrtno. Oko 408. pr. Kr., navodno ogorčen, povukao se  na dvor makedonskoga kralja Arhelaja, gdje ga je zatekla smrt. Zasluženo priznanje dobio je kasnije. Prema antičkim izvorima, Euripid je napisao 92 drame. Sačuvalo ih se u cijelosti 19, među kojima drama Res vjerojatno nije autentična.

Očuvani korpus dvojakog je podrijetla: u prvu skupinu pripada 10 kronološki poredanih tragedija: Alkestida, Medeja (431. pr. Kr.), Hipolit, Andromaha, Hekaba, Trojanke,  Feničanke, Orest, Bakhe (prikazane 405. pr. Kr.) i Res . Drame iz druge skupine slučajno su sačuvani dio nekoga izdanja sabranih djela: Helena, Elektra, Heraklova djeca, Heraklo, Pribjegarke,  Ifigenija u Aulidi, Ifigenija na Tauridi, Ion  i satirska igra Kiklop. Aristotel je Euripida smatrao najtragičnijim od pjesnika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –