Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju : Antologija suvremene književnosti Levanta

  • Nakladnik: Kulturtreger
  • Urednik: Zeina G. Halabi
  • 12/2017.
  • 274 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789535551898
  • Cijena: 3.98 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju" antologija je suvremene književnosti Levanta (Jordan, Libanon, Palestina, Sirija). Objavljena je u sklopu 13. Booksine Revije malih književnosti, godišnjeg književnog festivala kojeg organiziraju udruga Kulturtreger i književni klub Booksa.

Revija je pokrenuta 2005. godine kako bi publika upoznala autore i autorice iz krajeva koji se u Hrvatskoj iz različitih razloga nadaju kao nevažni. Nekad su ti razlozi povijesno-politički (kao u slučaju zemalja Balkana), nekad lingvistički (u slučaju Baltika), a nekad razloge tek možemo pretpostavljati, kao u slučaju arapske književnosti. Stoga ovaj mali festival s ironičnim nazivom svake godine u revijalnom tonu predstavlja suvremene književne scene upravo tih geografija.

Nakon 12 godina i 16 europskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Srbija, Rumunjska, Kosovo, Grčka, Makedonija, Albanija, Estonija, Latvija, Litva, Belgija, Nizozemska i Luksemburg), od 2017. godine Revija predstavlja Mediteran, i to onaj dio koji nam je književna terra incognita, dakle književnice i književnike koji pišu na arapskom jeziku. Uz Reviju izlazi i antologija kako bi trag ostao i nakon što se festivalska svjetla ugase, a čitatelji dobiju poticaj da istražuju dalje.


Ova antologija uvodi nas u svijet duge književne tradicije zemalja Levanta koja nas zanima u svojoj suvremenosti. Stoga je selektorica i urednica knjige Zeina G. Halabi birala po kriteriju vremena i prostora, ali i s jasnom namjerom da široko obuhvati razne žanrove i poetike ne bismo li dobili uvid u bogatstvo različitosti i trodimenzionalnost književnih scena. Opseg knjige ne može ponuditi cjelovit uvid, ali daje pregled trendova i ključnih autorskih imena koja pred sobom imaju svijetlu budućnost i na našim prostorima.

Antologija sadrži pjesme, kratke priče ili ulomke iz romana autora i autorica iz Palestine, Jordana, Libanona i Sirije. Tu su Asmaa Azaizeh (pjesnikinja iz Palestine), Maan Abu Taleb (romanopisac iz Jordana), Hoda Barakat (prozaistica iz Libanona, dobitnica brojnih značajnih književnih nagrada), Golan Haj (sirijsko-kurdski pjesnik), Khaled Khalifa (sirijski romanopisac i scenarist), Sahar Mandour (libanonsko-egipatska prozaistica), Adania Shibli (palestinska prozaistica), Hilal Chouman (libanonski prozaist), Ala Hlehel (palestinski romanopisac i dramaturg), Amjad Nasser (jordanski pjesnik) i Samar Yazbek (sirijska prozaistica).


S arapskoga preveli Daniel Bučan, Tatjana Paić-Vukić, Antonia de Castro Burica, Anita Ćosić, Milica Sturz, Mustafa Alajbegović, MHD Said Almahad i Linda Al-Dujaily.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –