Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
László Krasznahorkai

Uvijek za Homerom

  • Nakladnik: Multimedijalni institut
  • Nakladnik: Kulturtreger
  • Prijevod: Viktorija Šantić
  • 06/2019.
  • 112 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537372514
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Uvijek za Homerom : Malo sreće i ništa više : Odisejeva špilja : sa crtežima Maxa Neumanna i bubnjarskim solom Elija Keszlera

Na poziv svojih hrvatskih izdavača iz Multimedijalnog instituta László Krasznahorkai je ujesen 2016. posjetio Dalmaciju (Dubrovnik, Korčulu, Mljet i Split). "Uvijek za Homerom", priča koju je Krasznahorkai tim povodom napisao, tekst je istodobno inspiriran mediteranskim pejsažom i umjetničkim djelima piščevih prijatelja – crtežima berlinskog slikara Maxa Neumanna i glazbom njujorškog bubnjara Elija Keszlera. Obojica umjetnika su pak sa svoje strane odgovorila na Krasznahorkaijevu priču stvarajući nova djela, čime je "Uvijek za Homerom" postao jedinstveni triptih ili ansambl književnosti, slikarstva i glazbe.

Nastao u suradnji vodećih suvremenih svjetskih umjetnika Uvijek za Homerom je dokument neprestanog eksperimentiranja, veoma nalik na Odisejeva putovanja.

"Uvijek za Homerom" po prvi put se objavljuje u Hrvatskoj, dok su mađarska i engleska izdanja najavljena za jesen 2019. i proljeće 2020. Izlazak albuma Elija Keszlera koji će svoj muzički materijal inspiriran pričom po prvi put predstaviti u lipnju ove godine u Beču na festivalu Wiener Festwochen je planiran za kraj 2019. godine, u izdanju MaMe.

László Krasznahorkai (1954.) danas je najslavniji, ali i najvažniji suvremeni mađarski autor, dobitnik brojnih priznanja i nagrada: od Nagrade József Attila (1987.), Nagrade Sándor Márai (1998.) do najvišega mađarskoga državnog priznanja za književnoumjetničko stvaralaštvo – Nagrade Kossuth 2004. godine. Proteklih nekoliko godina cjelokupna svjetska književna javnost prepoznala je ovoga iznimnog autora, djela su mu prevedena na mnoge jezike, kritika ga neumorno hvali, godine 2014. dobitnik je Nagrade Vilenica i Nagrade America za književnost, a 2015. Međunarodne nagrade Man Booker za cjelokupan književni opus.

Na hrvatskome jeziku dosad su objavljeni romani "Rat i rat" (2014.), "Melankolija otpora" (2014.) i "Sotonski tango" (2016.), maestralne zbirke međusobno povezanih priča – "Seiobo je bila tamo dolje" (2016.) i "Svijet ide dalje" (2017.) te kratke proze "Posljednji vuk" (2012.), "UnutraJeŽivotinja" (2014.) i "Uvijek za Homerom" (2019.). Roman "Povratak baruna Wenckheima" 2019. dobiva američku nagradu National Book Award za prijevodnu književnost, a 2021. Krasznahorkaiju je dodijeljena Austrijska državna nagrada za europsku književnost. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –