Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Didi Huberman

Kore

  • Nakladnik: Multimedijalni institut
  • Prijevod: Ksenija Stevanović
  • 10/2013.
  • 56 str., meki uvez
  • ISBN 9789537372088
  • Cijena: 3.98 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Još nedavno su o Auschwitzu svjedočili preživjeli. Ali oni fizički nestaju. O Auschwitzu sada sve više svjedoče turisti: posjetitelji koji u njega dolaze u grupama ili sami, s foto-aparatom ili bez njega. Francuski filozof Georges Didi-Huberman se nakon posjeta logoru uništenja pita - što sam tražio u Birkenau?

"Kore" su knjižica tih fotografija. Zbirka snimaka komadića brezove kore iz Birkenaua (u prijevodu, Brezika), ptice koja je sletjela između redova bodljikave žice Auschwitza, djelića "zida za strijeljanje", djelića betonskog poda iz srušene plinske komore, fotografija jezerca u kojem počiva pepeo tisuća spaljenih, mrtvačke glave kao prijetnje otisnute na komadu danas već istrošenog drveta...

"Kore" su zastrašujući albumčić. Auschwitz i dalje tutnji potmulim užasom. Georges Didi-Huberman bilježi ga svojim fotografijama i njihovim komentarima. Nekoliko slika, kaže, to je triput ništa za ovakvu historiju. No i tih nekoliko sada grade tu historiju.

Posebna zanimljivost kod ovog izdanja jest da su "Kore" prevedene na srpski. Stav hrvatskog izdavača jest da, sve dok su prijevodi dobri, "ne radi razlikovanja u jezičkom BHS-kontinuitetu".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –