Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lea Brezar

Pusti : što mijenjat ne možeš

  • Nakladnik: Dhar media
  • 03/2018.
  • 122 str., meki uvez
  • ISBN 9789535631286
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbirka pjesama "Pusti" Lee Brezar autoričina je sedma knjiga utemeljena na suvremenoj psihologiji koju Lea Brezar vješto isprepliće kroz žanrove u kojima stvara: slikovnica, zbirke pjesama, priručnici i romani. Zbirka ”Pusti” vodič je ka osobnim promjenama jer autorica stihovima vodi kroz vlastite emocije i tom prilikom pogađa ravno u srž čitateljevih osjećaja i iskustava, potiče na promišljanje i nudi rješenja.

***

Kada je Lea Brezar na punktu Ful kulturno Interlibera upitala Roberta Roklicera mogu li pjesnici mijenjati svijet, iskusni mag pisane riječi uvjerljivo je odgovorio:  „Pjesnici su oduvijek mijenjali svijet.“ Za Leu, bio je to odgovor iznad očekivanja! Jer Lea Brezar objavljuje svoje pjesme s jasnim angažmanom i ozbiljnom namjerom da djeluje na ovaj svijet i učini ga ljepšim, emitirajući svojim stihovima pozitivne vibracije.

Lea Brezar, naime, po mnogočemu nije tipična pjesnikinja - uspješna je poslovna žena koja vodi svoju marketinšku agenciju Dhar-media, poduzetna, ekstravertirana i s obje noge na zemlji, rjeđe zagledana u svoj unutrašnji svijet. No vesele rime i lakoća stiha u Leinim ranijim knjigama - zbirci pjesama „Oda poeziji“ i priručniku „Da, i?“ - pa i nova zbirka „Pusti“, koja se nalazi pred nama, pokazuju da je izražavanje u zaigranim stihovima Lei prirodno kao disanje.

Svakom svojom knjigom, naime, Lea Brezar demonstrira raskošno obilje motiva, tema, stihova i rima koje zauzimaju i po  stotinu stranica, za razliku od tankih zbirki poezije manje produktivnih autora. Druga odlika, atipična za hrvatsku suvremenu poeziju, vatromet je ohrabrenja, podrške i dobrog raspoloženja koje pjesnikinja odašilje u svojim pjesmama, kao da jedva čeka podijeliti ih s drugima. Kod Lee Brezar, naime, nema intovertirane štedljivosti i spore destilacije teških misli. Njezine su rime jednostavne, zaigrane, domišljene sa šarmom i duhovitošću, slične onima vječno radosnih velikana Grigora Viteza i Dobriše Cesarića, koji su svojim dječje jednostavnim unakrsnim i parnim rimama osvojili naraštaje.

Motivirajuće, vedre i lakopamtljive stihovane rečenice Lee Brezar zbog svoje šlagerske komunikativnosti iskaču i iz zadanih okvira objavljivanja poezije – njezine pjesme pojavljuju se na citylight plakatima i razgaljuju prolaznike na tramvajskim stajalištima već dva ljeta zaredom ili se pak izvode uglazbljene na festivalima. Pjesmu „Zaljubi se u mene“, netom nakon objavljivanja, uglazbila je i izvela skladateljica i glazbena pedagoginja Zrinka Posavec, mezzosopran. 

Kao i u dosad poznatim pjesmama Lee Brezar, i u najnovijoj zbirci „Pusti“, čitatelji će lako prepoznati krilatice self-helpa i osobnog razvoja koje su postale dio opće kulture. Ipak, autorica se ne zaustavlja na razini poznatih refrena, već samouvjereno ide preko granica konfekcijske self-help literature, dokazujući da je iskustvo o kojem piše autentično i proživljeno, a nikako samo prepisano ili prevedeno. (...)

Kao i u ranije objavljenim pjesmama, u zbirci "Pusti" Lea Brezar pokazuje da zna biti ljuta ili tužna, jer osim entuzijastičnih budnica, tu su i pjesme u kojima autorica postavlja granice ili pak izražava prijekor prema onome tko ih je narušio. Na taj način zahvaća cijeli spektar emocija i podsjeća da je njihovo osvještavanje korak do kontrole i prilagođenog izražavanja koje unosi sklad u međuljudske odnose. (...)

Na prvi pogled, stihovi su Lee Brezar namijenjeni za brzu, svakodnevnu primjenu i djelovanje u akutnim krizama. Štoviše, svoj je priručnik „Da, i?“ Lea predstavila uz torbicu za prvu pomoć u kojoj je bio melem na rane. No, iako su nužni, blagotvorni i razbuđujući u današnje vrijeme, kada svijet odlučuje hoće li se napustiti upotrebu sile ili nastaviti s autodestruktivnim obrascima ponašanja, stihovi Lee Brezar mogli bi i iznenaditi. Njihov sjaj, vedrina i plemenitost poruke, naime, lako bi se mogli kristalizirati u trajne vrijednosti. 


Sandra Pocrnić Mlakar, fragment iz osvrta "Zaigrano stihotvorstvo Lee Brezar"

Lea Brezar je rođena 1977. godine u Zagrebu. Aktivna je promotorica poezije. Njezin projekt #odapoeziji – poezija na city lights plakatima održava se od 2016.

Vlasnica je marketinške agencije Dhar media te suosnivačica EPOHE, private osnovne i srednje škole. Praktičarka je pozitivne psihologije i studentica Psihologije sa savjetovanjem na The Open Universityju u UK. Trenutno je aktivna na polju obrazovanja i savjetovanja. Živi i radi u Zagrebu.

Objavila je knjige "Crveni planet", slikovnica (2014.), "Oda godinama" zbirka pjesama (2015.), "Izvan okvira", priručnik (2016.), "DA,I?", priručnik (2016.), "Superjunakinje", roman (2017), "Kradljivci sreće", roman (2017), "Pusti", zbirka pjesama (2018), "Sve dođe na svoje", zbirka pjesama (2019), "Ogledala", roman (2020), "To mogu samo ja", zbirka pjesama (2020), "Godina Štakora", roman (2021) i "Moja čudesna aleja", roman (2022).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –