Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Epiktet

O ljudskoj slobodi : Učenje oslobođenog čovjeka

  • Nakladnik: Planetopija
  • 08/2020.
  • 138 str., meki uvez
  • ISBN 9789532574500
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Epiktet je veći je dio svog života proveo kao rob što je uvelike oblikovalo njegovu filozofsku misao. On promišlja pojam slobode težeći oslobođenju iznutra, spoznajno i filozofski. Sloboda se nalazi u unutrašnjosti, u duši, a onaj tko je samo tjelesno slobodan još je uvijek rob, jer tijelo ne pripada među stvari koje su u našoj moći. 

Upravo je potraga za unutarnjim oslobođenjem ono što najviše povezuje ovaj antički tekst s današnjim čovjekom, koji nastavlja propitivati značenje slobode i pregovara uvjete njena postizanja u svojim specifičnim okolnostima.

Epiktet, jedan od najpoznatijih filozofa stoicizma, rođen je 55. godine u Hijerapolu u Maloj Aziji kao rob, sin majke ropkinje. Živio je i služio u Rimu gdje mu se pružila prilika da se školuje, te je upravo obrazovanje imalo odlučujuću ulogu u njegovu životu. Njegovo naučavanje poznato je kroz zapise njegova učenika Flavija Arijana u djelima “Razgovori” i “Priručnik”. Carevi Marko Aurelije i Hadrijan samo su neki od poznatih Rimljana koji su postali njegovi učenici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –