Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Cleese

Kreativnost : Kratak i veseo vodič

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Petar Vujačić
  • 02/2021.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789532574654
  • Cijena: 75.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Legendarni komičar, pisac i glumac, pajtonovac John Cleese, uvjeren je da kreativnost nije tek rijedak dar i povlastica nekolicine sretnika – dapače, moguće je stvoriti uvjete u kojima svatko može biti kreativan. Kako bi nam pomogao da otkrijemo, razvijemo i uživamo u vlastitoj kreativnosti napisao je ovaj kratak, ali vrlo praktičan i prilično zabavan vodič. Cleese s nama dijeli uvide u prirodu i samu srž kreativnosti, a oslanjajući se na svoje golemo iskustvo, nudi nam savjete o tome kako da razvijemo, njegujemo i povećamo svoju kreativnost.

U knjizi se prisjetio svojih kreativnih početaka kada je na Cambridgeu gdje je studirao za pravnika njegova karijera neočekivano otišla u sasvim drugom smjeru. Pišući o tome što mu je pomagalo kad je pisao skečeve s prijateljem Grahamom Chapmanom, gdje je sve tijekom godina pronalazio nadahnuće i kako je općenito povećavao i razvijao svoju kreativnost, otkriva nam ulogu koju u kreativnosti igra nesvjesni um i kako ga najbolje iskoristiti, kako nam ne-razmišljanje o problemu često donosi najbolje rješenje, zašto je odgađanje dobro i zašto se uvijek, baš uvijek kad trebamo pronaći ozbiljno, trajno i važno rješenje moramo nastojati što više igrati.

Punim imenom John Marwood Cleese (1939.) britanski je komičar, scenarist, glumac i producent. Piše i nastupa od studentskih dana na Cambridgeu, a krajem 1960-ih jedan je od osnivača legendarnog Monty Python’s Flying Circus, što mu je donijelo svjetsku slavu. Cleese je poznat po satiri, crnoj komediji i nadrealističkom humoru. Osim TV-serije, s pajtonovcima je snimio i nekoliko kultnih filmova među kojima se ističu "Monty Python i Sveti gral", "Brianov život" i "Smisao života". Pisao je scenarij i glumio u nagrađivanoj TV-seriji Fawlty Towers, a napisao je scenarij, glumio i režirao kultni film "Riba zvana Vanda", koji mu je donio nominaciju za Oscara u kategoriji originalnog scenarija. Glumio je između ostalog u filmovima o Harryu Potteru i Jamesu Bondu, te posuđivao glas u brojnim animiranim filmovima i reklamama. Osnovao je i produkcijsku kuću Video Arts koja je snimala video materijale za poslovnu obuku još uvijek izuzetno popularne na engleskom jezičnom području.

Učenje i obrazovanje uvijek su igrali važnu ulogu u njegovom životu, a od 1973. do 1976. bio je rektor Sveučilišta Saint Andrews te je gostujući profesor na Sveučilištu Cornell u New Yorku. Napisao je autobiografiju "So, Anyway", a koautor je nekoliko knjiga među kojima se ističu "The Pythons" te dvije koje je napisao s psihijatrom dr. Robinom Skynnerom "Families and How to Survive Them" i "Life and How to Survive It".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –