Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Seneka

O kratkotrajnosti ljudskog života : Pisma majci i prijateljima

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Dragana Jagušić
  • 09/2021.
  • 165 str., meki uvez
  • ISBN 9789532574814
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ali vrijeme ne može naštetiti djelima koja je filozofija učinila svetima: nijedno razdoblje ne može ih izbrisati niti umanjiti.

Citat iz Senekina eseja „O kratkotrajnosti ljudskog života“ po kojem ova knjižica nosi naslov odnosi se i na ostavštinu ovog stoičkog velikana. Njegova promišljanja i načela univerzalna su i zanimljiva i danas – bilo da je riječ o kvalitetnijem provođenju dragocjenog vremena, redefiniranju značenja dokolice ili oštroj kritici nepotrebne rasipnosti u korist odgovornijeg i jednostavnijeg načina bivanja. U stalnoj utrci za stjecanjem ili održavanjem materijalnih dobara koja su se nametnula kao najviša vrijednost suvremenog društva, ova tri eseja pozivaju čitatelja na predah i propitivanje sebe kako bi postigli ravnotežu u životu.

Lucije Anej Seneka (1 ili 4. g. pr. Kr. - 65. g. po. Kr.) bio je jedan od najutjecajnijih rimskih stoičkih filozofa. U mladosti Seneka stječe obrazovanje iz književnosti, retorike i filozofije tipično za Rimljane iz viših društvenih slojeva. Poznato je da je imao velik interes za pisanje i filozofiju, a na njega su najviše utjecali Atal, Sotion i Papirije Fabijan. Senekina rana politička karijera započinje u Senatu, gdje se ističe retoričkim umijećem. Za vrijeme vladavine cara Klaudija, biva prognan na Korziku, ovog puta zbog optužbe za preljub. U periodu izgnanstva od 41. do 49. godine nastaju Senekina značajna djela, „Utjeha Helviji“ i „Utjeha Polibiju“.

Nedugo nakon povratka s Korzike Senekina politička karijera ponovno kreće uzlaznom putanjom i postaje Neronov savjetnik u upravljanju carstvom. Međutim, Senekin znatan utjecaj na Nerona s vremenom slabi, što kulminira carevom naredbom Senekina pogubljenja 65. godine. Neki povijesni izvori navode da je razlog bila Senekina umiješanost u urotu protiv Nerona, dok Senekina verzija upućuje na političku nevinost. Nakon Neronove optužbe, Seneka si je sam oduzeo život. Najprije si je prerezao vene, zatim popio otrov i naposljetku legao u toplu kupku da bi na taj način ubrzao smrt. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –