Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Šunk

Bez brkova

  • Nakladnik: Kulturbunt
  • 04/2022.
  • 58 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535993735
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Iako široj javnosti poznat kao zaigrani sklon počesto žrtvovati radnju/sadržaj samoj igri u stripu, Davor Schunk ovaj put je uozbiljio izraz, a da pri tome nije oduzeo ništa svojoj sklonosti igranja prizorima koje dočarava. Mika, glavni lik stripa "Bez brkova" priglupi je bauštelac, bez ambicija i želja koje izlaze izvan granica osnovne biološka rutine – posao, parenje, gostiona – no rođen bez ijedne dlake na tijelu. Zaplet nastaje kad mu se rodi sin s brkovima (a što biološki čak nije ni nemoguće).

U tom trenutku Schunk počinje portretirati Miku dodajući njegovom robusnom karakteru i element zbunjenosti, što spajanjem te dvije osobine, kao i u stvarnosti dovodi do triper kombinacije – junak postaje groteskan i vlastita ga ograničenja na kraju odvode u njemu jedino moguće ponašanje – nasilje kao reakciju na sve što mu se događa.

Iako sam zaplet možda djeluje bizarno (što mnogi zapleti u životu jesu), Schunk uspješno kontrolira vođenje radnje pametno izbjegavajući formalno pretvaranje nemogućeg u moguće i obrnuto bez skurilnih prijelaza. Na taj način svu neočekivanost i neharmoničnost Mikinog života i stvarnosti sabija unutar glavnog junaka zadržavajući pametno grotesknost radnje samo na njemu, što samu radnju čini zanimljivijom, jer život oko Mike zapravo se odvija normalno. Koliko je to za takvu skupinu pojedinaca moguće, naravno.

Iako rođenje sina s brkovima možda zvuči kao apsurdan zaplet, autor, u ranijim radovima ponekad sklon pretjerivanju u nametanju zaigranosti, ovaj put pametno i osmišljeno izbjegava invaziju nepotrebnih bizarnosti, šala samo radi šale i trivijalnosti, prikazujući kroz Mikinu priglupost njegovu potpunu otuđenost od svega koja kulminaciju doživljava već u prvoj epizodi kada glavni junak potpunim nerazumijevanjem ipak na neki način prihvaća sinove brkove. Iako ni sam ne shvaća brani li time sina ili sebe. Normalnu obiteljsku situaciju svakako ne jer za to bi Mika trebao imati formiranu kakvu-takvu emotivnu inteligenciju.

"Bez brkova" je lijep, humoran, ne banalan, strip, gdje Schunk pametno i s mjerom vodi radnju, tako da čovjeka počinje zanimati kako se život iritantno priglupog Mike dalje nastavlja. Pa baš ta zainteresiranost za daljnje nevolje lika, ipak ne toliko i sudbinu, jer čitatelj mu poželi nastavak nevolja, daje stripu dodatnu vrijednost. Pamti ga se.

Igor Čumandra


***

Schunkov strip "Bez brkova" jest višerazinska priča koja poziva na interpretaciju i ponovno čitanje otkrivajući pri pomnijem promatranju skrivene pojedinosti u crtežu i nagrađujući pomnog čitatelja/gledatelja estetskim doživljajem primjerenim njegovu angažmanu i idejnoj otvorenosti.

Krešimir Krnic


Na trenutke priča Bez brkova sadrži noir štih, ali ujedno su prisutni elementi distopije te realizma. Miješa se tragično i komično. Ne temelji se priča samo na apsurdu i crnom humoru, ona je istovremeno kritički nastrojena prema nekim društvenim obrascima koje redovno uzimamo zdravo za gotovo; pokazuje se vječni sukob generacija, poremećen odnos žena prema muškarcima, natjecateljski odnosi između muškaraca (uobičajena birtijaška podbadanja što se često prometnu u uvrede i svađe), prikazuje se situacija u kojoj se sasvim običan čovjek uživi u neočekivanu ulogu diktatora, odnosno daje se na znanje kako snaga mase može drastično utjecati na povodljivoga pojedinca...

Miroslav Cmuk

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –