Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Jukić Pranjić

Dnevnik snivanja i filozofiranja

  • Nakladnik: Hrvatski autorski strip
  • 03/2021.
  • 140 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789534914823
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Irena Jukić Pranjić već dvadeset godina crta stripove, ilustracije i animirane filmove. Do sada se u svojim se stripovima uvijek bavila pomicanjem granica a to čini i u ovom najnovijem izdanju.

Njena umjetnička knjiga "Dnevnik snivanja i filozofiranja" govori o tome kako je, bilježeći vlastite snove, došla do neočekivanih, začudnih misli o paralelnim svjetovima – svjetovima onostranog i umjetnosti – koji su jednako kao i san građeni od magije, čudesnog i čarobnog.

Snove, misli i maštarije autorica uspoređuje sa svjetovima stripa i animiranog filma, kojima je izvor u čovjekovu unutarnjem svijetu i koji se tom istom svijetu obraćaju. Pripovjedajući esejistički o prirodi stripa i filma, ona u njima pronalazi „anatomiju sna“.

"Dnevnik snivanja i filozofiranja" sadržava 140 stranica kvalitetno otisnutih crteža koje u cjelovito djelo povezuje niz kratkih, poetičnih rečenica.

Razlika između autentičnog dnevnika snova i ovoga što Irena Jukić Pranjić nudi čitateljicama i gledateljima vjerojatno je ista kao i između ukoričenog dnevnika i listova razasutih po ladicama i kutijama. Ovo što je objavljeno dramaturški je posloženo, slike snova povezane su autobiografskim tekstom o snovima u prvom dijelu, a u drugome Dnevnik postaje nalik filozofskom eseju o spasonosnoj moći umjetnosti, stripu i filmu posebice. Bez obzira na ta dva vidljiva dijela, ja ga više vidim kao cjelovit prikaz jednog estetskog rasta i razvoja koji štuje fragment, ali nikad ne gubi cjelinu iz vida. U prvom dijelu udareni su temelji i osnovne postavke estetskog odgoja, da bi se onda na tim temeljima, kroz govor o umjetnosti – stvarala umjetnost. – Anda Bukvić Pažin, Moderna vremena

Irena Jukić Pranjić rođena je 1973. godine u Bjelovaru. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stripove objavljuje od 1997. godine. Autorica je strip-albuma "Protuotrov" i "Emisija emocija" (2×2, 2015.). Autorica je i glavna urednica antologije "Ženski strip na Balkanu" (Fibra, 2010.). Urednica je i redateljica dokumentarnog televizijskog serijala "Strip u Hrvatskoj". Ilustrirala je brojne slikovnice, udžbenička izdanja te dječje časopise. Za strip i ilustraciju nagrađivana je više puta. Do sad je napravila i četiri animirana filma koja se kroz različite humorne prizme bave muško-ženskim odnosima. "Ornament duše", "Požuda" i "Real Boy" osvojili su brojne nagrade i prikazani su na bezbrojnim festivalima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –