Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sherwin B. Nuland

Kako umiremo : Razmišljanja o završnom poglavlju života

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 10/2006.
  • 247 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532231226
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U vrijeme kad je smrt ovijena eufemizmima i tabuima, knjiga «Kako umiremo» predstavlja značajno djelo. U njoj priznati kirurg Sherwin B. Nuland jasno, iskreno, a ipak suosjećajno, progovara o načinu na koji će većina nas najvjerojatnije umrijeti i, čineći to, predlaže nam kako da živimo smislenije i ispunjenije.

Sherwin B. Nuland u knjizi navodi šest najčešćih boolesti modernog doba opisujući mehanizme raka, srčanog udara, moždanog udara, AIDS-a i Alzheimerove bolesti s kliničkom točnošću i pjesničkom rječitošću - i s osjećajnošću čovjeka koji se prisjeća vlastitih intimnih gubitaka. No iako Nuland raspršuje mit o dostojanstvenoj smrti (raskrinkava tehnološku oholost velikog dijela moderne medicine), on uspijeva vratiti smrt na njezino drevno mjesto u ljudskom postojanju.

Knjiga koju je napisao nadilazi granice znanstvenog djela kako bi postala odjekujuće djelo praktične folozofije morala. Knjiga je nagrađena prestižnom američkom nagradom National Book Award za najbolje publicističko djelo.

«Ovu sam knjigu napisao kako bih demitologizirao proces umiranja. Moja namjera nije opisati umiranje kao užasom ispunjeni slijed bolnog i gadljivog propadanja, nego ga prikazati u njegovoj biološkoj i kliničkoj stvarnosti, onako kako ga vide oni koji mu svjedoče i onako kako ga osjete oni koji ga dožive. Jedino kroz iskren razgovor o pojedinostima umiranja možemo na najbolji način izići na kraj s onim njegovim vidovima koji nas najviše zastrašuju. Poznavanjem istine i spremnošću na nju, riješavamo se straha od nepoznatog područja smrti koji vodi do samozavaravanja i razočaranja.

O smrti i umiranju napisane su brojne knjige. Praktički sve one trebale bi pomoći ljudima nositi se s emotivnom traumom do koje dolazi u procesu umiranja i nakon njega; pojedinosti tjelesnog propadanja u većini njih nisu jako naglašene. Samo na stranicama profesionalnih časopisa mogu se pronaći opisi i aktualni procesi kroz koje nam razne bolesti crpe vitalnost i uzimaju živote.

Moja liječnička karijera i dugogodišnje iskustvo smrti potvrđuju zapažanje Johna Webstera da doista postoji «deset tisuća različitih vrata kroz koja ljudi izlaze»; moja je želja pomoći ispuniti molitvu pjesnika Rainera Marie Rilkea: «Gospode, podari svakome od nas njegovu vlastitu smrt.» Ova knjiga govori o tim vratima i prolazima koji do njih vode; nastojao sam je napisati na način da, toliko koliko okolnosti dopuštaju, postoje odabiri koji će svakome od nas podariti njegovu ili njezinu vlastitu smrt.

Odabrao sam šest najčešćih kategorija bolesti našega vremena, ne samo zato što uključuju neizlječive bolesti koje će odnijeti veliku većinu nas, nego i iz drugog razloga: njih šest imaju značajke koje predstavljaju određene univerzalne procese koje ćemo svi doživjeti kad budemo umirali. Zaustavljanje protoka krvi, nedostatan dotok kisika u tkiva, gašenje funkcije mozga, otkazivanje organa, uništenje vitalnih centara - to su oružja svakog konjanika smrti. Upoznavanje s njima objasnit će kako umiremo od bolesti koje nisu podrobno opisane u ovoj knjizi. One koje sam ja odabrao ne samo da su najčešće avenije do smrti, nego su i one po čijoj kaldrmi svi koračamo, bez obzira koliko je rijetka bolest od koje ćemo umrijeti.»

Sherwin B. Nuland je profesor kirurgije na Sveučilištu Yale i autor brojnih knjiga uključujući: «Doctors: The Biography of Medicine», «The Wisdom of the Body» («How we Live»), «The Mysteries Within», «Lost in America: A Journey with My Father», «The Doctors’ Plague», «How we Die», «Maimonides (Jewish Encounters)”, “Leonardo Da Vinci (Penguin Lives)”, “The Face Of Mercy: A Photographic History of Medicine at War», i «The Origins Of Anesthesia».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –