Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miro Simčič

Tito bez maske

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Jakov Lovrić
  • 09/2008.
  • 456 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531404037
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Tito je bio vođa male države, ali politička igra koju je igrao bila je veća i od veličine i od moći tadašnje Jugoslavije, što mu je jamčilo mjesto među najvažnijim državnicima 20. stoljeća. Zato i ne čudi da je sva svjetska elita nazočila njegovu pogrebu u Beogradu u svibnju 1980. Neki čak i zato da se uvjere da je uistinu mrtav.

Poštovali su ga pripadnici naroda njegove zemlje, ali i vodeći lideri svijeta. Stoga ne iznenađuje još uvijek živo zanimanje za tajne ili neistražene detalje iz života bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

"Tito bez maske" je monografija u kojoj novinar Miro Simčič dokumentima ili preko svjedoka događaja potvrđuje ili opovrgava neke teorije o Titovu životu i smrti u bolnici u Ljubljani 1980. Ova knjiga govori o njegovu životu, alli donosi i neke potpuno nove i nikada objavljene podatke.

Koliko je Tito doista imao brakova, što se događalo iza zatvorenih vrata ljubljanskoga Kliničog centra u prvoj polovini svibnja 1980., kakvi su rezultati Titove obdukcije, zašto je Titova supruga nestala iz političkog života.

Knjiga sadrži dosta fotografija, od kojih su neke objavljene prvi put. Novinar i publicist Miro Simčič, rođeni je Riječanin, koji živi u Ljubljani, a knjige i podlistke objavljivao je u Sloveniji, Austriji i Italiji. Simčić je uspio u Arhivu Republike Slovenije, u kutiji broj 36, otkriti intrigantne i javnosti do sada nepoznate pojedinosti iz života Josipa Broza.

U toj kutiji je, između ostalog, pohranjen autopsijski izvještaj o Josipu Brozu koji dokazuje da su se liječnici iz Titove ekipe tijekom njegova liječenja odlučili za pogrešne medicinske zahvate. Ta kutija sadrži i dokumente za koje možemo reći da predstavljaju Titov testament, njegovu posljednju volju, a u toj istoj kutiji pohranjeni su i vjerodostojni dokumenti koji svjedoče o najčuvanijoj tajni političkog vrha bivše države: dramatičnom prekidu veze između Josipa i Jovanke Broz.

Knjiga je u svibnju 2008. objavljena u Sloveniji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Najava • 11.11.2008.

Srijeda na Interliberu

– Pretraži sve knjige –