Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Natalie Angier

Žena : Intimna geografija

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Milica Lukšić, Suzana Keleković
  • 10/2008.
  • 390 str., meki uvez
  • ISBN 9789532571172
  • Cijena: 155.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Natalie Angier, znanstveni pisac za New York Times i dobitnica Pulitzerove nagrade, svojim osebujnim, lucidnim i raskošnim stilom otkriva nam najveću enigmu evolucije - žensko tijelo - opisujući ekplicitno, duhovito i nadahnuto sve ono što čini ženu.

Ovu „fantaziju o ženskom tijelu i umu" napisala je kako bi ženama omogućila da izliječe psihičke rane, shvate svoje strahove i izvuku najviše iz onog što imaju - i one i oni koji ih vole.

“Ova je knjiga napisana u slavu ženskoga tijela - njegove anatomije, kemije, evolucije i njegova veselja. To je osobna knjiga, moj pokušaj da pronađem svoj način razmišljanja o biologiji ženstva, a da pri tome ne utonem u mulj biološkog determinizma. To je knjiga o onome što tradicionalno povezujemo s predodžbom žene - maternici, jajašcu, grudima, krvi, svemoćnom klitorisu - i onome što ne povezujemo - pokretljivosti, snazi, agresiji i bijesu.

Ovo je knjiga o zanosu, čvrsto utemeljenom u tjelesnom, u ljepoti tijela. Žensko tijelo zaslužuje dionizijsko poštovanje, i zato prizivam duhove i sile koje najbolje poznajem i najviše volim. Pozivam upomoć znanost i medicinu, da izradim radnu kartu dijelova tijela koje nazivamo ženskim te da objasnim njihov unutarnji dinamizam. Obraćam se Darwinu i teoriji evolucije u potrazi za izvorima naše intimne geografije - zašto naša tijela ovako izgledaju i ponašaju se, zašto su naizgled obla i glatka, a ponašaju se grubo i čvrsto.

Čeprkam po povijesti, umjetnosti i književnosti istražujući kako su kroz vrijeme opisivani pojedini dijelovi tijela ili njegove osobine. Iz spektakularnih postignuća u našem razumijevanju genetike, mozga, hormona i razvoja izdvajam i biram, na temelju zaključaka i nagonski, moguća tumačenja naših nagona i djelovanja. Nabacujem ideje i teorije - o podrijetlu grudi, svrsi orgazma, o žarkoj ljubavi koju osjećamo prema našim majkama, o razlozima zašto žene trebaju jedna drugu s gotovo jednakom silinom kojom se međusobno odbijaju.

Vjerujem da možemo učiti od drugih vrsta, od naše prošlosti i naših organa i zato sam ovu knjigu napisala kao svojevrsnu znanstvenu fantaziju o ženskome rodu. Filogeneza, ontogeneza, genetika, endokrinologija: svugdje se mogu pronaći uzorci, a ja sam bestidna oportunistica. Prorešetavši ženski kromosom, onaj divovski zvani X, pitam se zašto je tako velik i ima li kakvih izuzetnih svojstava (a ima ih). Pitam zašto ženske genitalije imaju takav miris. Istražujem kemijske pomake koji se događaju u životu žene - za vrijeme dojenja, menstruacije, s početkom puberteta i menopauze, između ostalog - i razmatram kako svako od tih razdoblja razbija monotoniju fizičke homeostaze stvarajući potencijal za jasnoću, izoštravanje osjeta. Pitam se kako tijelo diše usred kemijskih poticaja koji dopiru izvana i kako taj čin upijanja svijeta mijenja naše raspoloženje - kako nadahnuće postaje otkriće.

Knjiga je ugrubo organizirana od malog prema velikom, od kompaktnosti i opipljivosti jajašca do velike slatke močvare koju zovemo ljubav. Podijeljena je u dva opća dijela; prvi se bavi tjelesnim strukturama - umjetničkim predmetima naše anatomije - a drugi tjelesnim sustavima, hormonalnim i živčanim temeljima našeg djelovanja i naših čežnji.

Ova knjiga nije praktična. To nije vodič za žensko zdravlje. Ne bavi se biologijom rodnih razlika ni pitanjem koliko su muškarci i žene slični ili različiti. Moja knjiga nije izdanak knjige “Our Bodies, Ourselves” (Naša tijela, mi same); to je divan rad, zametak iz kojeg su se izlegli svi ženolozi i ne trebaju mu nikakve mlake imitacije.

Moja knjiga pokušava tražiti odgovor na pitanje "Što čini ženu? Međutim, temu ženstva mogu dotaknuti samo nespretno, idiosinkratski, pri čemu moje pristranosti, dojmovi i želje izlijeću sa svih strana, kao rubovi nezakopčane košulje. Ja se samo nadam da sam pokazala da je tijelo dio odgovora, karta koja vodi do smisla i slobode”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –