Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirjana Buljan

Djeca, žene, junaci : Pet drama

  • Nakladnik: Mirjana Buljan (vlastita naklada)
  • 11/2005.
  • 145, meki uvez
  • ISBN 9539937906
  • Cijena: 0.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Zbirka drama Mirjane Buljan sastoji se od igrokaza za djecu "Pobuna u Ludolandiji", drame "Krstarenje na jahti "Desaster", sive komedije "Dobar dan gospođo Alzheimer", radio drame "Sedmi brat" i etno-misterija glumice ili lutke "Vilinski ples".

Mirjana Buljan rođena je u Nišu (Srbija) od majke kosovske Albanke i oca Hrvata. Obitelj je 1941. g. početkom rata došla u Hrvatsku. Odonda osim dužih boravaka u Irskoj i Njemačkoj živi u Zagrebu i na otoku Cresu. Još u gimnaziji počela je objavljivati novele i pjesme, a kasnije za vrijeme studija anglistike posve se posvetila književnom radu, publicistici i prevođenju. Radove je objavljivala u raznim časopisima na području bivše države i u inozemstvu, u Poljskoj, Čehoslovačkoj (u Havelovom Plamenu), Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Irskoj, Italiji i Švedskoj.

Prvu je knjigu novela iz života kosovskih žena, a na osnovu majčinog pripovijedanja, objavila 1957 g. pod naslovom "Nevjesta iz Binča" u izdanju nakladničkog poduzeća "Seljačka sloga". Zatim je 1964. Objavila zbirku novela pod naslovom "Vrtuljak" u izdanju "Zore". Izbor obiju knjiga izašao je na albanskom jeziku u Prištini pod naslovom "Dreqi i zi" ("Crni vrag"). Zatim su slijedile slikovnica "Košta jesen", zbirka drama "Dugo putovanje u bijelo", dječji roman "Ludi dani u Ludolandiji" i zbirka bajki "Košuta Jesen" i druge bajke.

Zadnjih nekoliko godina radi na većem romanu u dva dijela od kojih prvi dio upravo završava. Tema romana je obiteljska saga s naglaskom na ženskim likovima i sudbinama, a obuhvaća razdoblje izmeđi dva rata, ratne godine 1941-45, te poraće do 1948.

Mirjana Buljan se ipak najviše posvetila pisanju drama za radio, televiziju i kazalište, te scenarja za igrane i dokumentarne filmove. Većina njenih radio-drama bila je prevedena i izvedena i u inozemstvu, a dječji igrokaz "Pobuna u Ludolandiji" koji je bio praizveden u ZKM-u uvršten je u antologiju New International Plays ForYoung Audiences u izdanju američkog nakladnika Meriwerher Publishing Co.

Mirjana Buljan (1931., Niš - 2019., Zagreb), hrvatska književnica, dramatičarka i prevoditeljica, rođena je u Nišu , a od 1941. živjela je u Zagrebu, gdje se školovala i studirala. Osim proznih djela za djecu i odrasle, napisala je desetak TV i radiodrama izvedenih u zemlji i u inozemstvu u prijevodu na slovenski, mađarski, talijanski, njemački i hebrejski jezik. Po njezinim scenarijima snimljeno je nekoliko filmova, a ZKM je postavio na scenu i njezin dječji igrokaz "Ludi dani u Ludolandiji". Bavila se i prevođenjem književnih djela s engleskoga i njemačkoga. Objavljene su joj knjige: "Nevjesta iz Binč"a; "Vrtuljak"; "Dugo putovanje u bijelo"; "Košuta Jesen i druge bajke"; "Pobuna u Ludolandiji"; "Djeca, žene, junaci"; "Zmija u raju"; "Zamračenje"; "Moja Irska"; "Apsirtov pupak".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –