Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirjana Buljan

Druga obala : Dugo putovanje u bijelo

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 07/2018.
  • 214 str., meki uvez
  • ISBN 9789533551869
  • Cijena: 79.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Slučajni prolaznik spašava djevojčicu od skoka s mosta u zimskoj noći, nakon čega slijedi djevojčičin tok svijesti koji se izmjenjuje s dijalozima roditelja i liječnika. Iz iskaza roditelja postupno se pred čitateljem otkrivaju bolni trenuci za dijete, proizišli iz roditeljske sebičnosti i nepromišljenosti. Iznesenim situacijama autorica čitatelju sugerira zanimljiva promišljanja o problemima odgoja, o roditeljskim zabludama, o trajnosti ljubavi, o ulozi majke, domaćice, uspješne poslovne žene, te o nizu drugih etičko-moralnih pitanja. 

 

Roman "Druga obala" Mirjane Buljan je ugodno osvježenje u ponudi djela za mladež među kojima dominiraju teme o površnim problemima mlade generacije (zaljubljivanje, tračevi) iskazivanima na što nonšalantniji način, što uzrokuje siromašenje jezika uporabom jednostavnih rečeničnih sklopova, rječnikom govornoga jezika mladih koji postaje sve vulgarniji i vrlo šablonski.

Tekst koji je prvotno nastao kao radio-drama zadržao je i u obliku romana veliku dozu dramatičnosti. Djelo je bremenito simbolikom. Drugu obalu možemo shvatiti kao drugi, bolji svijet, ali i kao svijet zrelosti do kojega mnogi ne mogu doprijeti samo vlastitim snagama i trudom, već im je potrebna veća ili manja pomoć onih koji su već na drugoj obali.

Dubravka Težak 

Mirjana Buljan (1931., Niš - 2019., Zagreb), hrvatska književnica, dramatičarka i prevoditeljica, rođena je u Nišu , a od 1941. živjela je u Zagrebu, gdje se školovala i studirala. Osim proznih djela za djecu i odrasle, napisala je desetak TV i radiodrama izvedenih u zemlji i u inozemstvu u prijevodu na slovenski, mađarski, talijanski, njemački i hebrejski jezik. Po njezinim scenarijima snimljeno je nekoliko filmova, a ZKM je postavio na scenu i njezin dječji igrokaz "Ludi dani u Ludolandiji". Bavila se i prevođenjem književnih djela s engleskoga i njemačkoga. Objavljene su joj knjige: "Nevjesta iz Binč"a; "Vrtuljak"; "Dugo putovanje u bijelo"; "Košuta Jesen i druge bajke"; "Pobuna u Ludolandiji"; "Djeca, žene, junaci"; "Zmija u raju"; "Zamračenje"; "Moja Irska"; "Apsirtov pupak".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –