Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karen Armstrong

U prilog Bogu : Što religija zapravo znači

  • Prijevod: Marko Gregorić
  • 10/2012.
  • 405 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533035062
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prvi put u povijesti, više milijuna ljudi ne želi imati nikakva posla s Bogom. U prošlosti, pojedinci su poduzimali svašta da bi iskusili svetu zbilju koja se opisivala kao Bog, Brahman, nirvana ili Dao. Doista, religija je bila jedno od određujućih obilježja homo sapiensa. Ali danas militantni ateisti propovijedaju evanđelje bezboštva s gorljivošću kršćanskih misionara u doba vjere i nalaze široku i oduševljenu publiku. Kako je došlo do toga?

Karen Armstrong u knjizi "U prilog Bogu" tvrdi da je, povijesno gledajući, ateizam rijetko bio poricanje svetog kao takvog, već je gotovo uvijek odbacivao određeno poimanje Boga. Prateći povijest vjere od paleolitskog razdoblja do naših dana, Armstrong pokazuje da sve donedavno znanost i religija nisu bile zaraćene. No, znanost je promijenila situaciju. Značenje riječi kao što su „vjerovanje“, „vjera“ i „otajstvo“ potpuno se izmijenilo, tako da ateisti jednako kao i teisti sada razmišljaju i govore o Bogu – pa i o samom razumu – na način koji bi zapanjio naše pretke.

Zašto je moderni Bog postao nevjerojatan? Ima li Bog ikakve budućnosti u ovome dobu agresivna znanstvenog racionalizma? Karen Armstrong smatra da ako na stvaralački način crpimo iz uvida prošlosti, možemo izgraditi vjeru koja se izravno obraća potrebama našega uskomešanog i opasno polariziranog svijeta.

Karen Armstrong pripada šačici pronicavih i iznimno inteligentnih autora koji pišu o religiji… Kao i u većem dijelu njezina veoma dojmljivog opusa, Karen Armstrong poziva nas na putovanje kroz religiju koje nam pomaže da spasimo ono što ostaje mudro od toliko toga što se mnogima od nas (…) više ne čini istinitim. Alain de Botton, The Observer
 
***

Karen Armstrong
jedna je od vodećih svjetskih stručnjakinja za vjerska pitanja i gorljiva pobornica vjerske slobode. U 60-im godinama prošloga stoljeća provela je sedam godina kao rimokatolička redovnica, ali je 1969. napustila red da bi studirala englesku književnost na St Anne's College u Oxfordu. Popularna je autorica više od 15 knjiga, uključujući djela "Povijest Boga" (A History of God, 1993.), "Sveti rat" (Holy War, 1988.), biografije Muhameda" (1991.) i Buddhe (2001.), dva memoara te nedavno objavljenog djela "Biblija: biografija" (The Bible: A Biography, 2007.).

Godine 2005. Kofi Annan je imenovao Karen Armstrong za predstavnicu inicijative UN-a „Savez civilizacija“, a 2008. dobila je odlikovanje Franklin J. Roosevelt Four Freedoms za rad na promicanju vjerske slobode.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –