Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pavle Svirac

Književna groupie

  • Nakladnik: Udruga za kulturu i nove medije Arteist
  • 12/2013.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789535779704
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Književna Groupie" đakovačkog studenta Pavla Svirca (upisanog na kroatistiku i turkologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu) napisana je u formatu svojevrsnog pikarskog romana, i donosi autorovo satirično viđenje hrvatskog kulturnog establišmenta današnjih dana.

Progovarajući kroz Groupie, Svirac izvještava o susretima s piscima, urednicima, novinarima i organizatorima kulturnih manifestacija među koje se želi probiti kao Balzacov Eugene de Rastignac u visoko pariško društvo. A zbog toga književnu Groupie ili mrze ili obožavaju, a oni koji su se našli u knjizi, imaju razloga i radovati se i strepiti: stvarnim likovima Svirac poklanja petrarkističko udivljenje, da bi im suptilnim mehanizmom satiričnog obrata odmah potom reducirao pripisanu važnost.

Pritom, Groupie to ne čini sa zluradim cinizmom, kako bi očekivala publika odgojena na doslovnom, neposrednom, a često i posve neinventivnom dociranju političkih kolumnista; čini to s dobrom dozom dobrodušnosti, stavljajući samoga sebe na prvu liniju satiričnih udara. spremno ogoljujući svoje neglamurozne podbačaje, intelektualne, socijalne i (osobito) ljubavne, izlažući se beskompromisnoj (samo)ironiji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –