Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Univerzalna decimalna klasifikacija : Skraćeno izdanje

  • Nakladnik: Nacionalna i sveučilišna knjižnica
  • Urednik: Lidija Jurić Vukadin
  • 02/2014.
  • 704 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535001249
  • Cijena: 250.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Licencirano skraćeno izdanje Univerzalne decimalne klasifikacije.

Sadrži preko 10000 brojeva klasifikacijske sheme (glavne i opće i specijalne pomoćne tablice), s proširenjima: bilješkama, uputama o primjeni, uputnicama i primjerima kombiniranja prilagođenim hrvatskom izdanju. Tablice sadrže i abecedno predmetno kazalo s više od 17000 pristupnica.

Kako bi se omogućila odgovarajuća primjena Tablica u indeksiranju nacionalne građe, neki dijelovi izmijenjeni su u odnosu na izvorno izdanje. Primjerice dodana je potpuna potpodjela iz tablice općih pomoćnih brojeva za mjesto za Hrvatsku, Makedoniju i Sloveniju. Pored toga dodani su i brojevi za književnost i povijest relevantni za spomenuta područja.

Urednica priručnika i autorica kazala je Lidija Jurić Vukadin.


Izdanje se temelji na posljednjoj verziji UDC MRF iz 2011. U odnosu na prethodno hrvatsko srednje izdanje, najveće promjene nastale su se u sljedećim glavnim skupinama: religija, menadžment, turizam, socijalna skrb, zaštita okoliša, botanika, zoologija, biotehnologija, veterinarska znanost, tehnička akustika, glazba i film. Uz njih, u skraćeno izdanje uključene su i nove opće pomoćne oznake - za svojstva i odnose, procese i postupke.

S obzirom na recentnost izdanja i optimalnu količinu brojeva, pretpostavlja se da će ovo skraćeno izdanje UDK naići na široku primjenu u svim vrstama naših knjižnica, bibliografskim i dokumentacijskim centrima, nakladništvu, pa i šire.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –