Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Margot Livesey

Bijeg Gemme Hardy

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Petra Mrduljaš
  • 06/2014.
  • 474 str., meki uvez
  • ISBN 9789531415545
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kada se njezin otac, udovac, utopi na moru, Gemmu Hardy odvedu s rodnoga Islanda u Škotsku, gdje će živjeti s ujakom i njegovom obitelji. Ali nakon smrti brižnoga skrbnika, Gemma ostaje pod krovom kivne ujne i uskoro postaje jasno da je Gemma nepoželjan gost.

Kada dobije stipendiju za privatni internat, desetogodišnja Gemma vjeruje da je pronašla savršeno rješenje i revno polazi u novi dom. Međutim, u Claypooleu će se prema njoj ponašati kao prema neplaćenoj služavki. Na Gemmino oduševljenje, škola bankrotira pa ona prihvati posao guvernante na otočju Orkney.

Samotna kuća Crni kos pripada gospodinu Sinclairu, londonskom biznismenu, a Gemma je zadužena za skrb o njegovoj osmogodišnjoj nećakinji. Čak i prije prvoga susreta, Gemma je, kao i ostatak otoka, zaintrigirana gospodinom Sinclairom. Bogat je, samac, dolijeće iz Londona kada poželi i u njegovoj nazočnosti cijela kuća živne. Kao pravi par suprotnosti, njih dvoje se međusobno privuku, ali Gemmina najveća kušnja tek slijedi: putovanje ispunjeno strašću i izdajom, iskupljenjem i prosvjetljenjem, koje će je dovesti do života kakav nikada nije sanjala...


"Bijeg Gemme Hardy", smješten u Škotsku i Island u pedesetima i šezdesetima - hommage je romanu "Jane Eyre" Charlotte Brontë - prava saga koja nanovo oživljava neke vječne teme predloška. Životopisna priča o sudbini mlade žene koja se bori, ne samo za svoju budućnost, već i za otkrivanje tajni iz prošlosti. Suvremeni ljubavni roman, nastao prema motivima klasičnog romana Charlotte Brontë, podjednako će privući ljubitelje slavnog gotskog romana, ali i ljubavnih priča prepunih zanimljivih likova u potraži za srećom.

Napisan u obliku kontinuiranog dijaloga, roman je spoj pretopljenih likova kultnog romana i događaja iz djetinjstva same autorice.


**

"Bijeg Gemme Hardy" je portret nježne djevojke čelične volje, koja je siroče i prava književna junakinja. Stil je istodobno strastven i bridak, ali kao u svim romanima Margot Livesey, pravo blago jest njezin dar za istraživanje zamršene ljudske psihe sa svim njezinim blistavim proturječjima, neuhvatljivim spoznajama i očajničkom nesebičnošću. Gemma je naprosto stvarna − ni manje ni više. I kroz njezine oči, korak po korak, doznajemo što znači ostati nepokolebljiv u susretu sa sveprisutnom dvoznačnošću svijeta − drugim riječima, što znači ovladati vlastitim životom.

David Wroblewski, autor romana Priča Edgara Sawtellea***

Margot Livesey cijenjena je autorica romana "Kuća u Fortune Streetu", "U lovu na Veronu", "Eva premješta pokućstvo", "Nestali svijet", "Kriminalci" i "Domaća zadaća". Njezini tekstovi objavljeni su u časopisima The New Yorker, Vogue i The Atlantic, a stipendije je dobila i od Nacionalnog fonda za poticanje umjetnosti i Guggenheimove zaklade.

Za roman "Kuća u Fortune Streetu" dobila je 2009. godine nagradu L.L. Winship/ PEN New England.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Bijeg Gemme Hardy - Margot Livesey –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –